ßßß
Składniki:biszkopt:5 jajek5 łyżek mąki pszennej5 łyżek mąki ziemniaczanej10 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa budyniowa:1 szkl. mąki krupczatki1/2 szkl. cukru pudru4 żółtka1 litr mleka1 masło3 łyżki żelatynymasa krówkowa:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego (tzw. krówka)masa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki3 łyżki cukru pudru3 łyżki żelatynySposób przygotowania:Biszkopt:Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, nie przerywaj ubijania. Dodaj pojedynczo żółtka. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut. Pozostaw do wystygnięcia.Masa budyniowa:Zagotuj mleko, rozpuść w nim masło. Utrzyj żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy z żółtek powoli dodawaj gorące mleko, nie przerywając miksowania. Całość zagotuj, aż zgęstnieje, jak budyń. Do masy dodaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Wymieszaj.Masa śmietanowa:Ubij śmietanę na puszystą masę, dodaj cukier. Powoli wlewaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Dokładnie wymieszaj.Biszkopt przekrój na dwie warstwy. Umieść jedną z nich w wyłożonej papierem blaszce. Na biszkopt wylej masę budyniową. Przykryj biszkoptem. Rozsmaruj na nim masę krówkową i przykryj ją "kołderką" bitej śmietany. Schłódź przed podaniem w lodówce (minimum 12 h).Jeśli lubisz wilgotne ciasta, możesz skropić biszkopt odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny.
