Wykonanie
Są smaki, których się nie zapomina. Połączenia nigdy się nienudzące. Jednym z nich jest zestawienie smaku
krówki i
bitej śmietany. Nie za słodkie, takie w sam raz.Ciasto
toffi pięknie się prezentuje, pysznie smakuje... Polecam do przetestowania na najbliższej rodzinnej imprezie. Zachwyt murowany :)
Składniki:
biszkopt:5
jajek5 łyżek
mąki pszennej5 łyżek
mąki ziemniaczanej10 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa budyniowa:1 szkl.
mąki krupczatki1/2 szkl.
cukru pudru4
żółtka1 litr
mleka1
masło3 łyżki
żelatynymasa krówkowa:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego gotowanego (tzw.
krówka)masa śmietanowa:500 ml
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
żelatynySposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj
cukier, nie przerywaj ubijania. Dodaj pojedynczo
żółtka. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce wymieszane wcześniej
mąki z
proszkiem do pieczenia. Wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut. Pozostaw do wystygnięcia.Masa budyniowa:Zagotuj
mleko, rozpuść w nim
masło. Utrzyj
żółtka z
cukrem i
mąką. Do utartej masy z
żółtek powoli dodawaj gorące
mleko, nie przerywając miksowania. Całość zagotuj, aż zgęstnieje, jak
budyń. Do masy dodaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu
żelatynę. Wymieszaj.Masa śmietanowa:Ubij
śmietanę na puszystą masę, dodaj
cukier. Powoli wlewaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu
żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Biszkopt przekrój na dwie warstwy. Umieść jedną z nich w wyłożonej papierem blaszce. Na
biszkopt wylej masę budyniową. Przykryj
biszkoptem. Rozsmaruj na nim masę
krówkową i przykryj ją "kołderką"
bitej śmietany. Schłódź przed podaniem w lodówce (minimum 12 h).Jeśli lubisz wilgotne ciasta, możesz skropić
biszkopt odrobiną
alkoholu i
sokiem z cytryny.