Wykonanie
Fasolka po bretońsku to stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ma rzeszę zwolenników. Ja plasuję się w czołówce wielbicieli, choć muszę przyznać, robię
fasolkę bardzo rzadko. Ten smakowity mix
fasolowo-
pomidorowo-kiełbasiany lubię właściwie od zawsze. Danie jest niezwykle sycące i rozgrzwające, a przygotowane w wielkim garze zapewni obiad lub kolacje na kilka dni. Idealne na jesienno-zimowe
porę. Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień.Skladniki:

30 dkg
fasolki białej dużej lub średniej1 puszka
pomidorów4
kiełbaski śląskie100 g
boczku1 łyżka
smalcu1 czubata łyżeczka słodkiej
czerwonej papryki1/3 łyżeczki ostrej
czerwonej paprykipieprz,
sól, szczypta
cukru,
majeraneknatka pietruszki-opcjonalnie2
cebule1 ząbek
czosnku2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie)Wykonanie:Przygotowanie
fasolki nie jest trudne, jednak musimy rozłożyć je na dwa dni. Wieczorem dzień wcześniej
fasolę zalać ciepłą przegotowaną
wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia.Rano
wodę z moczenia odlać i ugotować
fasolę w nowej wodzie do miękkości około 50-60 minut. Nie dodawać do gotowania
fasoli soli, inaczej
fasola nie zmięknie. Użylam
fasoli a` la jasiek, trochę mniejszej dlatego gotowała się nieco krócej. Prawdziwy "Piękny jaś" będzie gotował się na pewno dłużej
Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w plasterki.
Boczek pokroić w cienkie paseczki i smażyć razem z
cebulą. Pod koniec dodać pokrojony drobno
czosnek.
Kiełbasę pokroić w póltalarki, wrzucić na patelnię, wytopić z niej tłuszcz. Wytopiony tłuszcz odrzucam, a podsmażona
kielbasa nada dobrego smaku potrawie.
Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos. Przełożyć do
fasoli razem z
kiełbasą i
cebulą z
boczkiem. Dodać
sól,
pieprz, obie
papryki, roztarty w palcach suszony
majeranek. Gdy
sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodać łyżkę
koncentratu pomidorowego. Zagotować całość razem.Posypać przed podaniem zieloną
pietruszką. Podawać z
pieczywem. Życzę smacznego!