Wykonanie
Jaki byłby schyłek lata , gdyby na
stole choć raz ,nie zagościło leczo ? Kiepski 😉 Dzisiaj klasyka mojego domu , czyli szybkie leczo z
kiełbasą , niby proste , ale tajemnica smaku tkwi w odpowiednim potraktowaniu składników . Muszą być podsmażone, koniecznie i bezwzględnie , inaczej nici z doskonałego smaku 😉 Polecam , bardzo smaczna i jednocześnie wygodna potrawa , nadwyżki można spokojnie wsadzić do słoików , pasteryzować 15 minut i przechowywać kilka miesięcy , na czarną godzinę 😉
Składniki5 grubościennych
czerwonych papryk2
papryki grubościenne żółte4 duże
cebule0,6 kg
kiełbasy śląskiej1 główka
czosnku1 puszka
pomidorów1 mały
koncentrat pomidorowysól ,
papryka ostra do smaku1 łyżka – płaska ,
cukruPaprykę , myjemy , drylujemy z nasion , wycinamy białe skrzydełka ze środka i kroimy w dowolne kawałki , takie jakie lubimy .
Cebulę obieramy i kroimy w piórka .
Kiełbaskę kroimy w kostkę średniej wielkości . Na rozgrzanej patelni podsmażamy , kolejno : najpierw smażymy
kiełbasę z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem ( cała główka) – zdejmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka , teraz na tłuszcz wytopiony z
kiełbaski , wrzucamy
cebulę , szklimy na złoto – przekładamy do garnka ,
paprykę wkładamy mniejszymi partiami , mocno przysmażamy , przekładamy do pozostałych składników . Wszystko zamykamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu , dodając
pomidory z puszki ,
sól ,
ostrą paprykę i
cukier . W międzyczasie , na patelni , na której smażyliśmy składniki podsmażamy
koncentrat pomidorowy – około 2 minut , przelewamy go do garnka z resztą warzyw . Ponownie zamykamy i dusimy mieszając , od czasu , do czasu , przez około 30-40 minut . Gotowe , można podać z
chlebem lub pampuchami 😉 Smacznego 😉