ßßß Cookit - przepis na Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Jaki byłby schyłek lata , gdyby na stole choć raz ,nie zagościło leczo ? Kiepski 😉 Dzisiaj klasyka mojego domu , czyli szybkie leczo z kiełbasą , niby proste , ale tajemnica smaku tkwi w odpowiednim potraktowaniu składników . Muszą być podsmażone, koniecznie i bezwzględnie , inaczej nici z doskonałego smaku 😉 Polecam , bardzo smaczna i jednocześnie wygodna potrawa , nadwyżki można spokojnie wsadzić do słoików , pasteryzować 15 minut i przechowywać kilka miesięcy , na czarną godzinę 😉
Składniki
5 grubościennych czerwonych papryk
2 papryki grubościenne żółte
4 duże cebule
0,6 kg kiełbasy śląskiej
1 główka czosnku
1 puszka pomidorów
1 mały koncentrat pomidorowy
sól , papryka ostra do smaku
1 łyżka – płaska ,cukru
Paprykę , myjemy , drylujemy z nasion , wycinamy białe skrzydełka ze środka i kroimy w dowolne kawałki , takie jakie lubimy . Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Kiełbaskę kroimy w kostkę średniej wielkości . Na rozgrzanej patelni podsmażamy , kolejno : najpierw smażymy kiełbasę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ( cała główka) – zdejmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka , teraz na tłuszcz wytopiony z kiełbaski , wrzucamy cebulę , szklimy na złoto – przekładamy do garnka , paprykę wkładamy mniejszymi partiami , mocno przysmażamy , przekładamy do pozostałych składników . Wszystko zamykamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu , dodając pomidory z puszki , sól , ostrą paprykę i cukier . W międzyczasie , na patelni , na której smażyliśmy składniki podsmażamy koncentrat pomidorowy – około 2 minut , przelewamy go do garnka z resztą warzyw . Ponownie zamykamy i dusimy mieszając , od czasu , do czasu , przez około 30-40 minut . Gotowe , można podać z chlebem lub pampuchami 😉 Smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/leczo-z-kielbasa