ßßß
Fasolka po bretońsku to danie bardzo popularne w naszej, polskiej kuchni.Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami, ale moja mama zawsze przyrządza je z dobrym jakościowo koncentratem pomidorowym.A musicie wiedzieć, że moja mama robi najlepszą fasolkę po bretońsku i najlepsze leczo .Zdradzę Wam również, że zawsze, gdy byłam mała, rozgniatałam fasolkę z sosem i moczyłam w tej miksturze bułkę. Mniammmm. Niesamowity smak.Potrzebujesz:2 puszki fasolki białej dobrej jakości4 kiełbaski śląskie (możecie wybrać dowolna kiełbasę)koncentrat pomidorowy (słoik, 200g)sólpieprzmajeranekłyżka cukruWYKONANIE:1. Fasolkę wraz z zalewą przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę cukru i resztę przypraw w ilości według uznania.2. Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażasz aż skórka będzie chrupiąca. Wtedy na patelnię dokładamy koncentrat i chwilę zapiekamy go razem z mięsem. Do słoika po koncentracie można dolać trochę wody by wymieszała się z resztkami pozostałymi na ściankach. Taką miksturę wlewamy do fasolki.3. Fasolkę mieszamy z kiełbasą i koncentratem, chwilę podgotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.
Smacznego!Pani M.