ßßß Cookit - przepis na fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

aż wstyd się przyznać, ale wczoraj po raz pierwszy w życiu wyszła mi fasolka po bertońsku... Zwykle wychodziła... niejadalna... a to fasola była za twarda, a to przesolona... o prostu koszmar!! Poszperałam w mądrych książkach i internecie, pomyślałam, połączyłam kilka przepisów w jeden i wczoraj po raz pierwszy wyszła idealna :)
potrzebne składniki
500g drobnej białej fasoli,
4-5 lasrk kiełbasy śląskiej,
1 cebula,
1 łyżka smalcu,
1/5 słoiczka koncentratu pomidorowego,
1 kostka na wędzonych żeberkach,
pieprz,
słodka i ostra papryka,
majeranek.
Fasolę płuczemy i zalewamy wodą, zostawiamy na noc, następnie gotujemy fasolę (w wodzie której się moczyła do miękkości. Trochę to potrwa (w moim przypadku trwało aż 1,5 godziny). Fasoli nie solimy na początku a dopiero kiedy zmięknie.
Kiedy fasola się gotuje kroimy kiełbasę w półplasterki a cebulę w drobną kostkę.
Kiełbasę smażymy na smalcu, kiedy się zrumieni dodajemy cebulkę, smażymy razem, uważając, żeby nie przypalić cebuli.
Kiedy fasolka zmięknie, odkładamy do miseczki 3-4 łyżki fasoli i blendujemy.
do garnka z fasolą dodajemy kiełbasę z cebulą, koncentrat, kostkę na żeberkach, zblendowaną fasolkę i przyprawy, gotujemy jeszcze parę minut, cały czas mieszając.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/09/fasolka-po-bretonsku.html