Wykonanie

No i mamy maj.W ogrodach, ogródkach, ogródeczkach zazieleniło się już na dobre, zakwitło i pachnie niesamowicie. Uwielbiam tę
porę roku. Na moim bazarku również wiosenne poruszenie. W drewnianych skrzyneczkach zauważyć już można pierwsze nowalijki z okolicznych gospodarstw wiejskich, a z giełdy kupcy przywożą niesamowite
młode ziemniaki i
pomidory z dalekich
krajów :-),
buraki czy
młodą włoszczyznę … Jeszcze trochę i nasza też będzie już dostępna.

Mieszkam w zagłębiu
truskawkowo-
malinowym i
powiem Wam, że pierwsze
truskawki można już kupić :-) Jednak jako smakosz zalecam powściągliwość w tym temacie. Jeszcze trochę słońca, jeszcze trochę ciepła i truskaweczki będą w sam raz. Natura nie lubi pośpiechu. Natura nie zna pośpiechu.Skoro wiosna to czas spotkań czas nadszedł … Od rana do wieczora , w każdym niemal spocie reklamowym czy to w
radiu czy telewizji wmawiają nam, że musimy się spotkać z przyjaciółmi i grilować. Mam wrażenie, że nie
mogę się spotkać z przyjaciółmi jeśli nie kupię do tego kilku piw,
kiełbasy bądź
karkówki lub moje spotkanie będzie do bani bez tych akcesoriów ;-) Piszę tak nie dlatego, że nie lubię grillować w ogrodzie (wprost przeciwnie) ale to z jaką nachalnością puszczano te prymitywne reklamy zniechęciło mnie chwilowo do tej formy spotkań. Zresztą zaczęłam bacznie przyglądać się co ludzie kupują i jak spędzają czas mimo fatalnej pogody. Reklama zadziałała i mimo deszczu i zimna w ogrodach czuć było swąd pieczonych kiełbasek i
mięsa.Trzy gracje to trzy rodzaje sałatek
pomidorowych. Dobrze komponują się z pieczonymi mięsiwami z grila. Szkoda, że nikt nie reklamuje, że na grilu można też piec z udanym skutkiem warzywa (ach jakie pyszne!), że do dań z grila należy spożywać dużo warzyw, a przede wszystkim pić dużo
wody niegazowanej (niskosodowej).

Co będzie potrzebne:1,5kg
pomidorówZioła świeże:
koperek,
bazylia3-4 łyżki
oliwek1 mały kubek
śmietany 18%1 łyżeczka
octu winnego - białego2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy½ kostki
serka typu
feta lub
fety 10-15dkg
Sól,
pieprz do smakuJak wykonać:Wszystkie
pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę, solimy delikatnie i
pieprzymy.GRACJA I czyli …
pomidory ze
śmietaną
Do miski bierzemy ok. 0,5kg przygotowanych obranych i pokrojonych
pomidorów, zasypujemy
koperkiem zielonym, zalewamy gęstą
śmietaną i delikatnie mieszamy.GRACJA II czyli …
pomidory z
serem feta,
oliwkami i
oliwą
Do miski bierzemy ok. 0,5kg przygotowanych obranych i pokrojonych
pomidorów, dodajemy pokruszony
ser feta,
oliwki, posypujemy świeżym
koperkiem i posiekaną
bazylią oraz ewentualnie doprawiamy delikatnie
solą i
pieprzem. Mieszać delikatnieGRACJA III czyli …
pomidory z
czosnkiem i
oliwą
Do miski bierzemy ok. 0,5kg przygotowanych obranych i pokrojonych
pomidorów, dodajemy zmiażdżone ząbki
czosnku, skrapiamy delikatnie
oliwą i
octem winnym (bardzo delikatnie), doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Posypujemy
koperkiem i lub tylko
bazylią Mieszać delikatnie. Dobrze smakuje z grzankami z grila :-)Przepis bierze udział w sympatycznej akcji kulinarnej :