Wykonanie

Niezbyt lubię jadać w restauracjach typu KFC, czy McDonalds's. Wolę wszelkie fast-foody przygotowywać w domu. Tę kanapkę
jadłam raz w KFC i muszę przyznać, że była smaczna. Dziś robię ją od początku do końca sama. Fajnie wiedzieć, co się je. Kanapka powstała za namową mojej mamy, która jest chyba największym fanem fast-foodu.Burger nie jest wiernym odpowiednikiem tego z restauracji (nie byłabym sobą, gdybym go nie "ulepszyła").Składniki (4 porcje):
kurczak4
filety z kurczakaszczypta
pieprzu1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
papryki słodkiejszczypta
papryki chilli w proszkuszczypta mielonej
kolendryszczypta
solipanierka1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mlekaszczypta
soliszczypta
pieprzu1/2 łyżeczki
papryki ostrej w proszku1
jajkoponadto1/2 szklanki
mąki pszennejmajonez4
ogórki konserwowe4 plasterki
pomidora4 plasterki
cebulirukola4
bułki hamburgeroweMarynujemy
mięso.
Piersi kurczaka myjemy dokładnie i osuszamy. Odcinamy odstające kawałki
mięsa (tak by uzyskać kawałek gruby na około 1 cm). Do
mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
paprykę słodką,
chilli,
pieprz,
kolendrę i
sól. Dokładnie całość mieszamy, tak by każdy kawałek
kurczaka był równomiernie pokryty
przyprawami. Przygotowane filety odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Przygotowujemy panierkę.Do garnuszka wsypujemy
mąkę,
sól,
pieprz,
paprykę w proszku, wlewamy
mleko, wbijamy
jajko. Całość miksujemy dokładnie, by nie było żadnych grudek. Ciasto powinno
mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.W tak przygotowanej panierce zanurzamy
mięso. Do osobnego naczynia przesiewamy 1/2 szklanki
mąki. Filety obtaczamy w
mące delikatnie (najlepiej podsypywać je
mąką z wysokości, by ta sama pokryła kawałki
mięsa; nie dociskamy jej!).Filety smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor (około 5 minut z każdej strony)
Bułki podpiekamy w piekarniku. Każdą smarujemy
majonezem. Następnie kładziemy kilka plasterków
ogórka konserwowego, po krążku
cebuli, filet, plasterek
pomidora i
rukolę.


