Jeszcze nigdy nie piekłam nic z ciasta drożdżowego, które wyrastało pod wodą. Pozytywnie mnie zaskoczyło. Bułeczki bowiem wyszły obłędne: kruche i delikatne. Przepyszne. Postanowiłam nieco urozmaicić danie i wzbogaciłam je o serekmascarpone utarty z cebulką i boczkiem oraz jesienną sałatkę.Składniki:nadziewane rogaliki (24 sztuki)ciasto25 g drożdży świeżych3/4 szklanki mleka1 łyżka cukru500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli1/4 szklanki oleju100 g masła2 jajkanadzienie200 g sera cheddar15 pomidorków suszonychponadto1 żółtko4 łyżki mlekaserek250 g serka mascarpone1/2 cebuli czerwonej3 plasterki boczku wędzonegosałatkaroszponka1/2 pomarańczowej papryki1/2 zielonego ogórka2 pomidory4 łyżki olejusól, pieprz do smakuPieczemy rogaliki.Mleko podgrzewamy z cukrem. Do letniej mieszanki dodajemy drożdże. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Mąkę, sól, olej, masło i jajka umieszczamy w dużej misce. Dolewamy aktywne drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie formujemy z niego kulę. Przekładamy ją na bawełnianą, czystą szmatkę i obwiązujemy sznurkiem tworząc sakiewkę. Tak zabezpieczone ciasto umieszczamy w garnku wypełnionym wodą (powinno opaść na dno). Po około 10 minutach, gdy ciasto wypłynie na wierzch, zdejmujemy ściereczkę i wyrabiamy ponownie masę na stolnicy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Za pomocą radełka dzielimy placki na 8 części. Na środku każdego trójkąta umieszczamy starty sercheddar i pokrojone w kostkę pomidorki suszone. Zwijamy rogaliki. Bułeczki smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.Przygotowujemy serek.Serek ucieramy. Szynkę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy składniki.Przygotowujemy sałatkę.Wszystkie warzywa myjemy dokładnie. Osuszamy je. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki. Paprykę w kostkę. Sałatkę skrapiamy olejem rzepakowym. Oprószamy ją solą i pieprzem do smaku.