Wykonanie

Dzisiaj mam dla was przepis na wspaniałe paszteciki. Przygotowałam je z dość nietypowym farszem, ale zapewniam was, że smakują rewelacyjnie. Nie spodziewałam się, że wyjdą tak dobre w smaku i będą się cieszyły takim zainteresowaniem. Takie paszteciki przygotowałam ostatnio na imprezę w kinie Helios - raz w miesiącu bawimy się na Kinie Kobiet, zdecydowanie polecam wam takie babskie spotkania, jest naprawdę super. Są konkursy, jest zawsze jakiś pyszny poczęstunek, inne atrakcję no i fajny film, naprawdę warto się wybrać.A paszteciki są z białą
kaszanką z masarni Zawistowski. Jedliście kiedyś takie paszteciki ?Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 300 g
mąki pszennej- 20 g świeżych
drożdży- 1
jajko- 1
żółtko- pół szklanki ciepłego
mleka- 1 łyżeczka
cukru- 3 łyżki
olejufarsz:- 1
cebula czerwona- 450 g białej
kaszanki (masarnia Zawistowski)- 1
jajko-
sól,
pieprz do smaku-
białko do posmarowania pasztecikówWykonanie:W ciepłym
mleku (max 37 stopni) rozpuszczamy
drożdże i dodajemy łyżeczkę
cukru, odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Do miski przesypujemy
mąkę, dodajemy roztrzepane widelcem
jajko i
żółtko oraz
olej, na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn
drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.Farsz - z
kaszanki zdejmujemy osłonkę, kroimy na kawałki i rozdrabniamy widelcem.
Cebule kroimy w kostkę i dusimy na patelni, jak już będzie miękka dodajemy
kaszankę i chwilkę wszystko razem przesmażamy. Przekładamy farsz do miski i zostawiamy, aby przestygł.Dodajemy
jajko i mieszamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem.Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną
mąką stolnicę, dzielimy je na pół. Rozwałkowujemy każdą część na owalny prostokątny placek, rozsmarowujemy farsz i zwijamy jak roladę dość ściśle.Kroimy na małe kawałki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tej dużej z piekarnika) i przykrywamy jeszcze ściereczką na 30 minut, niech podrosną.Paszteciki smarujemy rozbełtanym
białkiem co nam zostało i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 25-30 minut, aż nam się ładnie zarumienią. Upieczone paszteciki od razu podajemy, możemy je wystudzić na kratce i zamrozić lub schować do lodówki na
potem. Jak chcemy je ponownie użyć wystarczy je podgrzać w piekarniku.Farsz możecie przygotować także ze zwykłej
kaszanki, jak nie znajdziecie białej.Smacznego.
