ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kiszoną kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Witam Was serdecznie w pierwszy dzień roku 2015. Jak spędziliście Sylwester, mam nadzieję, że miło i wesoło przy lamce szampana. Ja Sylwester spędziłam w rodzinnym gronie i świetnie się bawiłam. Mam dla Was dzisiaj przepis na paszteciki, które wczoraj królowały na stole razem z kubkiem czerwonego barszczu. Możemy je podać na ciepło lub zimno, smakują zawsze i na każdą okazję.
Zrobiłam ich sporo, tak więc dzisiaj na obiad będzie powtórka, paszteciki i barszczyk. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2015, niech będzie lepszy od tego, który pożegnaliśmy.
Zapraszam i polecam :-)
Składniki:
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
FARSZ
- 500 g pieczarek
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 jajko
- sól, pieprz
- białko do posmarowania pasztecików
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy na 10 minut. Następnie wlewamy do mąki, dodajemy olej, jajko i żółtko i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Pieczarki ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię, podsmażamy, dodajemy posiekaną drobno kapustę i dusimy do miekkości, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, następnie przyprawiamy i mocno odparowujemy. Studzimy i dodajemy jajko, mieszamy.
Na stolnicy wysypanej mąką przekładamy ciasto i wałkujemy na prostokątny placek, smarujemy farszem na całej powierzchni i zwijamy ciasno roladę, dzielimy na 14-16 kawałków. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy pozostałym białkiem i robimy nacięcie nożem wzdłuż.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku - grzanie góra-dół przez 25 minut w temperaturze 190 stopni do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Podajemy z barszczem, lub samodzielnie, świetnie smakują na imprezach. Można mrozić.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/01/paszteciki-z-kiszona-kapusta-i.html