Wykonanie

A może macie ochotę na paszteciki ??? Pyszne z nadzieniem
mięsno -
pieczarkowym.Super smakują z czerwonym barszczem :-)Przepis wygrzebany z zeszytu Mamuni :-) Dziękuje kochana :-)Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej,2 dag
drożdży1
jajko, 1
żółtko1 łyżeczka
cukru130 g ciepłego
mleka3 łyżki
olejuFarsz:500 g
pieczarek,300 g
filetu z kurczaka2
cebule,1
jajko2 łyżki
oleju,
sól,
pieprzWykonanie w Termomix:Farsz:
Pieczarki obrać i włożyć do naczynia podzielone na dwie części po 250 g, zmiksować obr.poz.3, czas 5 sek. Tak samo postepujemy z
cebulą.
Pieczarki i
cebulę przełożyć na patelnię, wlać
olej i dusić.Następnie do naczynia włożyć kawałki pokrojonego
mięsa drobiowego, zmiksować obr.poz.4, czas 15 sek.Przełożyć na patelnię do
pieczarek i dusić, przyprawić i przestudzić. Dodać
jajko i wymieszać.Ciasto:Do naczynia włożyć wszystkie składniki, wyrobić obr.poz. Interwał, czas 1 minuta.Ciasto wyłozyć na wysypana
maką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek w kształcie prostokątno-owalnym posypać
mąką i rozprowadzić na całej powierzchni farsz, zwinąć roladkę i pokroić nożem na kawałki, wychodzi 16-18 sztuk, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, następnie posmarować rozmąconym
białkiem, które nam zostało.Każdy pasztecik przycisnąć na środku tępą stroną noża, nadając mu lekko spłaszczony kształt.Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.Podawać same lub z czerwonym barszczem.Smacznego :-)