ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe pierogi z pieczarkami

Drożdżowe pierogi z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.
Składniki :
Ciasto :
* 1/4 kostki drożdży
* szklanka ciepłego mleka
* łyżka cukru
* pół kg mąki pszennej
* łyżka oleju rzepakowego
* szczypta soli
* jajko
Nadzienie :
* kg pieczarek
* duża cebula
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz, czerwona słodka papryka mielona
* żółtko do posmarowania pierogów
Przygotowanie :
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie smarujemy olejem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Na trzech łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę , dodać poszatkowane pieczarki i usmażyć. Przyprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować , gdyby się kleiło - podsypać mąką. Wycinać koła od szklanki. Nadziewać zimnym farszem. Zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem i piec na z złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2013/10/drozdzowe-pierogi-z-pieczarkami.html