Wykonanie


Składniki:Ciasto:500g
mąki pszennej,100g
masła,80g świeżych
drożdzy lub 25g
suszonych drożdży,250ml ciepłego
mleka,1/2 łyżeczki
soli,szczypta
cukru, jeżeli będzie się używało świeżych
drożdży.Farsz:400g
kapusty kiszonej (już po odsączeniu),2 duże marchwie (185g),350g
pieczarek,3 mniejsze
cebule,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.Ponadto:
białko.Przygotowanie:Farsz:
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości ze startą marchwią ( ja dodatkowo dałam
marchew, ponieważ w
kapuście nie było).
Pieczarki i
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu, posolić i popieprzyć. Gdy
kapusta jest już miękka odcedzić ją, dodać podsmażone
pieczarki i
cebulę. Wymieszać. Posiekać, ale nie ma konieczności by było to bardzo drobno. W razie potrzeby dosolić i popieprzyć.Ciasto:1. Przy użyciu świeżych
drożdży:
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego
mleka, szczyptą
cukru i łyżką
mąki. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w rondelku.
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z
solą. Dodać rozczyn, resztę
mleka i wyrabiać ciasto. Powoli dodawać stopione
masło. Gdy ciasto jest już wyrobione, uformować kulę. Miskę lekko natłuścić
olejem, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.2. Przy użyciu suchych
drożdży:
Drożdże wymieszać w ciepłym
mleku.
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z
solą.
Masło rozpuścić w rondelku. Do
mąki wlać
mleko z
drożdżami, wymieszać, i dolewać powoli rozpuszczone
masło. Zagnieść ciasto. Uformować kulkę, naoliwić miskę i pozostawić w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować.

Powycinać kwadraty. Na kwadrat kłaść po łyżce farszu i sklejać. Końcówki można docisnąć widelcem. Blaszkę posmarować tłuszczem (można również piec na blaszce wyłożonej silikonem lub wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym). Pierogi ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym
białkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30min.

Jeżeli ciężko Ci się klei ciasto, nie martw się. Możesz położyć farsz na ciasto i je zrolować. Wyjdzie tak jak na zdjęciu :)

Smacznego!!!