Wykonanie

Idealne do pracy, na drugie śniadanie, do barszczu albo po prostu............ na smak :) A do tego szybkie, tanie i bardzo smaczne bułeczki z
pieczarkami.Składniki:1/2 kg
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru80 dag
masła1 op.
suszonych drożdży1 szklanka
mlekaFarsz:1/2 kg
pieczarek3 duże
cebuleolejmajeranek,
sól i
pieprz1
jajko rozmącone z 1 łyżką
mleka1. Zaczynamy od
ciasta drożdżowego. 1/3
mleka podgrzewamy, wsypujemy
drożdże, dodajemy ok 5 łyżek
mąki, dokładnie mieszamy i zostawiamy, aż zaczyn ruszy.
Mąkę przesiewamy, wlewamy wyrośnięte
drożdże, roztopione, ale nie gorące
masło, ciepłe
mleko, wsypujemy resztę
mąki,
sól i
cukier. Zagniatamy
drożdżowe ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 godz.2.
Pieczarki myjemy i kroimy na drobną kostkę.
Cebulę obieramy i również kroimy na kostkę, następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się przyrumieni doprawiamy obficie
majerankiem,
solą i
pieprzem, a następnie dorzucamy
pieczarki. Dusimy ok 10 minut. Studzimy.3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy farsz i zlepiamy tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym
jajkiem z
mlekiem.

4. Pieczemy ok 12 minut w 200*C.
