ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami

Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Dobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-)
Składniki:
* na ciasto:
500 g mąki pszennej
100 g roztopionego masła
saszetka (7 g) suszonych drożdży
250 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
*na farsz:
400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej
2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
300 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
jedna duża cebula pokrojona w kostkę
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
czosnek granulowany
*dodatkowo:
białko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Kapustę i marchewkę ugotowałam do miękkości i odcedziłam.
Pieczarki i cebulkę podsmażyłam na rozgrzanej patelni, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem.
Do kapusty dodałam pieczarki z cebulką i dokładnie wymieszałam.
Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrosło, rozwałkowałam je i pocięłam na dosyć długie prostokąty. Na środek każdego z nich nakładałam sporo farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam.
Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze (zlepieniem do dołu), smarowałam białkiem i posypywałam odrobiną soli i pieprzu.
Piekłam pół godziny w 180 stopniach.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/06/kapusniaczkiczyli-bueczki-drozdzowe-z.html