Wykonanie

Witam Was serdecznie w pierwszy dzień roku 2015. Jak spędziliście Sylwester, mam nadzieję, że miło i wesoło przy lamce
szampana. Ja Sylwester spędziłam w rodzinnym gronie i świetnie się bawiłam. Mam dla Was dzisiaj przepis na paszteciki, które wczoraj królowały na
stole razem z
kubkiem czerwonego barszczu. Możemy je podać na ciepło lub zimno, smakują zawsze i na każdą okazję.Zrobiłam ich sporo, tak więc dzisiaj na obiad będzie powtórka, paszteciki i barszczyk. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2015, niech będzie lepszy od tego, który pożegnaliśmy.Zapraszam i polecam :-)Składniki:CIASTO- 300 g
mąki pszennej- 20 g świeżych
drożdży- 1
jajko- 1
żółtko- pół szklanki ciepłego
mleka- 1 łyżeczka
cukru- 3 łyżki
olejuFARSZ- 500 g
pieczarek- 500 g
kiszonej kapusty- 1
jajko-
sól,
pieprz-
białko do posmarowania pasztecikówWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę, w ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże i
cukier, odstawiamy na 10 minut. Następnie wlewamy do
mąki, dodajemy
olej,
jajko i
żółtko i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Pieczarki ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię, podsmażamy, dodajemy posiekaną drobno
kapustę i dusimy do miekkości, w razie potrzeby dodajemy odrobinę
wody, następnie przyprawiamy i mocno odparowujemy. Studzimy i dodajemy
jajko, mieszamy.Na stolnicy wysypanej
mąką przekładamy ciasto i wałkujemy na prostokątny placek, smarujemy farszem na całej powierzchni i zwijamy ciasno roladę, dzielimy na 14-16 kawałków. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy pozostałym
białkiem i robimy nacięcie nożem wzdłuż.Pieczemy w nagrzanym piekarniku - grzanie góra-dół przez 25 minut w temperaturze 190 stopni do zarumienienia. Studzimy na kratce.Podajemy z barszczem, lub samodzielnie, świetnie smakują na imprezach. Można mrozić.Smacznego :-)
