Wykonanie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego zakasałam rękawy i narobiłam stosy pasztecików. Moje zadanie co roku polega właśnie na robieniu pasztecików, moja mama robi pierogi. Te paszteciki są pyszne, co prawda musimy poświęcić im troszkę czasu, ale naprawdę warto. Takie paszteciki robię na święta już od 7 lat i zawsze są
hitem i wszystkim smakują, i nie wyobrażam sobie, żeby ich nie było.Podajemy je z barszczem, lub jako samodzielny dodatek, super smakują także w kolejne dni świateczne. Możemy je zrobić wcześniej i zamrozić,
potem tylko rozmrozić i odgrzać w piekarniku.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:CIASTO- 300 g
mąki pszennej- 20 g świeżych
drożdży- 1
jajko- 1
żółtko- pół szklanki ciepłego
mleka- 1 łyżeczka
cukru- 3 łyżki
olejuFARSZ- 500 g
pieczarek- 1/2 małej
kapusty świeżej- 1
cebula czerwona- 1
jajko-
sól,
pieprz-
białko do posmarowania pasztecików- złoty
sezam do posypaniaWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę, w ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże i
cukier, odstawiamy na 10 minut. Następnie wlewamy do
mąki, dodajemy
olej,
jajko i
żółtko i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Pieczarki ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię razem z posiekaną
cebulą, podsmażamy, dodajemy posiekaną drobno
kapustę i dusimy do miekkości, w razie potrzeby dodajemy odrobinę
wody, następnie przyprawiamy i mocno odparowujemy. Studzimy i dodajemy
jajko, mieszamy.Na stolnicy wysypanej
mąką przekładamy ciasto i wałkujemy na prostokątny placek, smarujemy farszem na całej powierzchni i zwijamy ciasno roladę, dzielimy na 14-16 kawałków. Paszteciki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy pozostałym
białkiem, posypujemy
siemieniem lnianym i robimy nacięcie nożem wzdłuż.Pieczemy w nagrzanym piekarniku - grzanie góra-dół przez 25 minut w temperaturze 190 stopni do zarumienienia. Studzimy na kratce.Podajemy z barszczem, lub samodzielnie, świetnie zastępują pierogi na
stole świątecznym. Można mrozić.

