Wykonanie

To rodzaj wietnamskiej, nadziewanej kanapki z klopsikami
mięsnymi, wypełnianej najróżniejszymi dodatkami (kiszoną
marchewką,
ogórkiem,
papryczką chilli,
kolendrą,
majonezem, pasztetem,
tofu).
Mięso wieprzowe można zastąpić jajecznicą (
MANH MI TRUNG), siekanym
kurczakiem (BANH MI GA), czy pokrojoną skórą wieprzową (BANH MI BI). Sandwich jest pożywny i bardzo sycący, więc spokojnie można go podać na lunch, czy obiad.Składniki (7 kanapek):1 kg
łopatki wieprzowej1
cebula4 ząbki
czosnkugarść świeżej
kolendry1/2 łyżeczki pikantnego sosu
paprykowego (np.
tabasco)1 łyżka
sosu sojowego1
żółtko1 łyżka
bułki tartej1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzusos1/2 łyżeczki pikantnego sosu
paprykowego (np.
tabasco)4 łyżki
majonezuponadto7
bułek paluchówdwutygodniowa
sałatka z
kapustyMięso myjemy pod bieżącą
wodą. Osuszamy je na ręczniku papierowym i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (tarcza o drobnych oczkach) razem z obranymi ząbkami
czosnku,
cebulą i
kolendrą. Następnie do
mięsnej masy dodajemy sos
paprykowy,
sos sojowy,
żółtko,
bułkę tartą,
sól i
pieprz. Mieszamy składniki dokładnie.
Mięso nabieramy łyżeczką i formujemy w pulpeciki wielkości
orzecha włoskiego. Gotowe kuleczki smażymy na mocno rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Bułki kroimy wzdłuż. Podpiekamy je chwilę w piekarniku.W miseczce łączymy
majonez z sosem
paprykowym. Pastą smarujemy połówkę
bułki. Układamy na niej
sałatkę z
kapusty i pulpety. Wierzch możemy posypać posiekanymi listkami
kolendry.

