Wykonanie

Kolejny hamburger do kolekcji. U mnie "fast" z reguły się nieco przedłuża, bo zabieram się za dania takiego typu, gdy potrzebuję się wyżyć kulinarnie (lub po prostu wyżyć). Zawsze robię je od początku do końca sama (sama piekę domowe
bułki, przyrządzam
sałatkę, mięcho i sos). Dzięki temu wiem, że wszystko co jemy jest zdrowe i pożywne.BURGERY TEKSAŃSKIE(Zmodyfikowałam nieco przepis pochodzący ze strony www.kuchnialidla.pl)Składniki (6 porcji):1 kg
mięsa wołowego2 ząbki
czosnku1/2 puszki
kukurydzy konserwowej1 łyżeczka
brązowego cukru1/2
czerwonej papryki1/2
zielonej papryki1 pęczek
dymki1 pęczek
kolendry1/2 łyżeczki
chilli1/4 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
sosu Worcestershire2 łyżki
bułki tartejponadto
bułki hamburgerowedwutygodniowa
sałatka z
kapustysalsa teksańska
majonezWołowinę (powinna
mieć 20% tłuszczu) mielimy z
czosnkiem i
kolendrą. Dodajemy odcedzoną na sitku
kukurydzę,
brązowy cukier,
papryki pokrojone w drobną kosteczkę,
dymkę drobno pokrojoną,
chilli,
sól,
pieprz,
sos Worcestershire i
bułkę tartą. Łączymy wszystkie składniki ręką. Formujemy z masy niezbyt grube kotlety o średnicy równej średnicy
bułek. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej (możemy patelnię wysmarować
olejem).
Bułki hamburgerowe rozcinamy i podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku.Składamy hamburgery.
Spody bułek smarujemy grubo
majonezem. Układamy na nich
sałatkę z
kapusty i hamburgery.
Mięso polewamy salsą i przykrywamy górą
bułki.


