Wykonanie
Poziom trudnościPyszne, soczyste cheeseburgery (hamburgery z
serem)– podaję doskonały przepis.Hamburgery i cheeseburgery to typowe dania typu fast food wywodzące się z kuchni Stanów Zjednoczonych. Burgery można przygotować w domu na patelni lub w ogrodzie na grillu. Obecnie całkiem dobre hamburgery można zjeść w barze lub na ulicy, kupione z food trucka. Ale najlepsze będą, gdy zrobimy sobie sami w domu – dlaczego? Jest kilka powodów. Po pierwsze – wiadomo z jakiego
mięsa będzie zrobiony, po drugie – będzie tańszy od tego na
mieście, po trzecie – możemy
mieć dodatki jakie tylko sobie wymarzymy i przygotujemy. Dla mnie najlepszy hamburger to domowy cheeseburger, podany we własnoręcznie upieczonej
bułce, z warzywami,
majonezem i sosem red relish – najlepszy, domowy fast food.Porcja na ok. 12 cheeseburgerówSkładniki:Burgery:1½ kg chudej
wołowiny2
jajka100 g
bułki tartej250 ml zimnej
wody4 duże ząbki
czosnku1 czubata łyżeczka
musztardy2 łyżki
sosu Worcestershire1 płaska łyżeczka
chili w proszku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu2 łyżki
oleju rzepakowego150 g
sera cheddarDodatki:1 duża
czerwona cebula2 dojrzałe
pomidory½
lodowej sałaty½ słoika sosu red relish½ słoika
majonezu12
bułek do hamburgerów z tego przepisuSposób przygotowania:
Wołowinę zmielić.
Dodać
jajka,
wodę przeciśnięty przez praskę
czosnek,
musztardę,
sos Worcestershire i pozostałe
przyprawy.
Wszystko dobrze wyrobić.
Ser pokroić na plastry.
Mięso podzielić na 12 porcji – każda powinna ważyć ok. 160 g. Ja od niedawna używam prasy do robienia hamburgerów i cheeseburgerów, ale można kotlety przygotować również używając jedynie rąk.
Na patelni rozgrzać z 2 łyżki
oleju rzepakowego (grill lub patelnię grillową wystarczy tylko spryskać). Cheeseburgery smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu kotlety powinny kilka minut „odpocząć”.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry,
pomidory pokroić w trochę grubsze plastry,
sałatę poszarpać na mniejsze kawałki.
Bułki przekroić na połówki, podgrzać na grillu lub patelni. Ułożyć wszystkie składniki w
bułce według własnego pomysłu.
Pyszne, soczyste cheeseburgery najlepiej smakują na gorąco i w dobrym towarzystwie.
Smacznego!