ßßß Cookit - przepis na Hamburger wołowy

Hamburger wołowy

nazwa

Wykonanie

Hamburger domowy z najlepszym wołowym kotletem, z miętą, tymiankiem i natką pietruszki. Hamburgery z budek fast food, to nieporozumienie... Oto przepis na pyszne kanapki z wysokiej jakości mięsem, aromatycznym od ziół. Przygotowywałam kiedyś podobne na slowfoodowych warsztatach dla dzieci. Takimi hamburgerami zajadali się: i dzieci i dorośli. Bardzo polecam.
Składniki: na ok. 6 -8 hamburgerów
1 kg wysokiej jakości mięsa wołowego
30 - 45 ml musztardy np. dijon
1 szklanka ziół: po 1/3 szklanki mięty, tymianku i natki pietruszki
1 jajko
ok. 1/3 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
dodatki:
majonez rozmarynowy (posiekany świeży rozmaryn, zmiksowany z majonezem)
keczup
sałata lodowa
pomidory
bułki hamburgerowe z sezamem, ew. zwykłe bułki
Wykonanie:
Mięso zemleć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Przygotować warzywa: pokroić pomidory na plasterki, porwać sałatę. Bardzo ciekawym dodatkiem do hamburgerów jest majonez rozmarynowy - 2 łyżki majonezu połączyć z bardzo drobno posiekanym świeżym rozmarynem. Nie potrzebujemy go wiele do jednego burgera, łyżeczkę bądź mniej.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażać cebulę i czosnek do zeszklenia - kilka minut. Zdjąć z ognia.
Posiekać zioła - używamy tylko listków tymianku i mięty. Po posiekaniu każdego z ziół powinno być po 1/4 szklanki. Natkę pietruszki też drobno posiekać.
Mięso połączyć z ziołami, solą, pieprzem, 2 łyżkami oleju, musztardą oraz podsmażoną cebulą z czosnkiem. Spróbować czy jest wystarczająco dobrze przyprawione. Dodać jajko i bułkę tartą - ok. 1/3 szklanki - ma pomóc związać całość.
Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Do smażenia potrzebna jest minimalna ilość tłuszczu. Ja smaruję patelnię natłuszczonym ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. W zależności od grubości kotletów i ich wielkości, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Najbardziej lubię jak w środku są lekko różowe i soczyste.
W trakcie smażenia kotletów przygotować bułki hamburgerowe. Podpiec je w tosterze lub w piekarniku - by je podgrzać i by stały się chrupiące.
Propozycja podania: na jednej połowie bułki rozsmarować majonez rozmarynowy, ułożyć sałatę i
plasterek pomidora oraz usmażony kotlet wołowy. Kotlet posmarować łyżeczką keczupu i przykryć hamburgera drugą połową bułki.
Bułki hamburgerowe są lekko mleczne, pyszne, ale kajzerki też się sprawdziły.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2013/05/hamburger-wolowy.html