Wykonanie
Hamburger domowy z najlepszym wołowym kotletem, z
miętą,
tymiankiem i
natką pietruszki. Hamburgery z budek fast food, to nieporozumienie... Oto przepis na pyszne kanapki z wysokiej jakości
mięsem, aromatycznym od
ziół. Przygotowywałam kiedyś podobne na slowfoodowych warsztatach dla dzieci. Takimi hamburgerami zajadali się: i dzieci i dorośli. Bardzo polecam.Składniki: na ok. 6 -8 hamburgerów1 kg wysokiej jakości
mięsa wołowego30 - 45 ml
musztardy np. dijon1 szklanka
ziół: po 1/3 szklanki
mięty,
tymianku i
natki pietruszki1
jajkook. 1/3 szklanki
bułki tartejsól,
pieprz2 łyżki
oleju rzepakowego + do smażenia1 średnia
cebula1 ząbek
czosnkudodatki:
majonez rozmarynowy (posiekany świeży
rozmaryn, zmiksowany z
majonezem)
keczupsałata lodowapomidorybułki hamburgerowe z
sezamem, ew.
zwykłe bułkiWykonanie:
Mięso zemleć.
Cebulę i
czosnek obrać, drobno posiekać. Przygotować warzywa: pokroić
pomidory na plasterki, porwać
sałatę. Bardzo ciekawym dodatkiem do hamburgerów jest
majonez rozmarynowy - 2 łyżki
majonezu połączyć z bardzo drobno posiekanym świeżym
rozmarynem. Nie potrzebujemy go wiele do jednego burgera, łyżeczkę bądź mniej.
Na patelni rozgrzać
olej, podsmażać
cebulę i
czosnek do zeszklenia - kilka minut. Zdjąć z ognia.Posiekać
zioła - używamy tylko listków
tymianku i
mięty. Po posiekaniu każdego z
ziół powinno być po 1/4 szklanki.
Natkę pietruszki też drobno posiekać.
Mięso połączyć z
ziołami,
solą,
pieprzem, 2 łyżkami
oleju,
musztardą oraz podsmażoną
cebulą z
czosnkiem. Spróbować czy jest wystarczająco dobrze przyprawione. Dodać
jajko i
bułkę tartą - ok. 1/3 szklanki - ma pomóc związać całość.Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Do smażenia potrzebna jest minimalna ilość tłuszczu. Ja smaruję patelnię natłuszczonym ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. W zależności od grubości kotletów i ich wielkości, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Najbardziej lubię jak w środku są lekko różowe i soczyste.W trakcie smażenia kotletów przygotować
bułki hamburgerowe. Podpiec je w tosterze lub w piekarniku - by je podgrzać i by stały się chrupiące.Propozycja podania: na jednej połowie
bułki rozsmarować
majonez rozmarynowy, ułożyć
sałatę iplasterek
pomidora oraz usmażony kotlet wołowy. Kotlet posmarować łyżeczką
keczupu i przykryć hamburgera drugą połową
bułki.
Bułki hamburgerowe są lekko
mleczne, pyszne, ale
kajzerki też się sprawdziły.