ßßß Cookit - przepis na GRILLOWANY KURCZAK Z RYŻEM KOKOSOWYM

GRILLOWANY KURCZAK Z RYŻEM KOKOSOWYM

nazwa

Wykonanie

Danie niezwykle łatwe do przygotowania. Szaszłyki właściwie grillują się same na ogródku, a ryż...tu trzeba się tylko odrobinkę bardziej wysilić. To niezwykłe połączenie aksamitnego, delikatnego ryżu z orientalnym, pikantnym kurczakiem przypadło do gustu nawet najmniejszym smakoszom.
Składniki (4 porcje):
grillowany kurczak
2 podwójne piersi z kurczaka
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka imbiru granulowanego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z cytryny
ryż
1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula, obrana i drobno posiekana
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
400 g ryżu sypanego
1 puszka mleczka kokosowego
600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
garść tymianku świeżego
sól do smaku
ponadto
sos czosnkowy
4 pomidory
Przygotowujemy mięso.
W misce łączymy ze sobą jogurt, przyprawy, olej rzepakowy i sok z cytryny. Mieszamy składniki. Filety myjemy dokładnie, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i zanurzamy w marynacie. Miskę zamykamy szczelnie i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie oczyszczamy nieco mięso z marynaty (inaczej jogurt się przypiecze i zrobi kwaśny) i nabijamy je na patyczki gęsto. Gotowe szaszłyki owijamy najpierw papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową. Grillujemy mięso około 20-30 minut.
Przygotowujemy ryż.
Cebulę podsmażamy w woku przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Dodajemy posiekany czosnek i porządnie wszystko mieszamy. Opłukany ryż wsypujemy do woka. Każde ziarenko powinno pokryć się olejem. Wlewamy mleczko kokosowe i bulion. Zawartość naczynia musimy zagotować, a gdy do tego dojdzie przykryć pokrywką i maksymalnie zmniejszyć płomień. Gotujemy ryż 15 - 25 minut (zależy od gatunku). Gdy ryż wchłonie cały płyn doprawiamy go solą do smaku.
Na każdy talerz nakładamy kopczyk delikatnego, lekko słodkiego ryżu. Układamy z boku szaszłyki, które polewamy obficie sosem czosnkowym. Możemy dodać również świeże warzywa (u mnie pomidory).
Maluszkom to danie bardzo przypadło do gustu. Maciuś sam wbijał widelec w soczyste mięsko.
Mój mały model ma parcie na szkło - nasze sesje fotograficzne zawsze kończą się noskiem przyklejonym do obiektywu :-)
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/07/grillowany-kurczak-z-ryzem-kokosowym.html