Wykonanie

Danie niezwykle łatwe do przygotowania. Szaszłyki właściwie grillują się same na ogródku, a
ryż...tu trzeba się tylko odrobinkę bardziej wysilić. To niezwykłe połączenie aksamitnego, delikatnego
ryżu z orientalnym, pikantnym
kurczakiem przypadło do gustu nawet najmniejszym smakoszom.Składniki (4 porcje):grillowany
kurczak2 podwójne
piersi z kurczaka250 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka sproszkowanej
kolendry1 łyżeczka sproszkowanego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki sproszkowanego
kardamonu1/4 łyżeczki sproszkowanego
cynamonu1 łyżeczka
imbiru granulowanego1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka sproszkowanego
ziela angielskiego1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju rzepakowegosok z cytrynyryż1 łyżka
oleju rzepakowego1
cebula, obrana i drobno posiekana2 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane400 g
ryżu sypanego1 puszka
mleczka kokosowego600 ml
bulionu warzywnego lub drobiowegogarść
tymianku świeżego
sól do smakuponadto
sos czosnkowy4
pomidoryPrzygotowujemy
mięso.W misce łączymy ze sobą
jogurt,
przyprawy,
olej rzepakowy i
sok z cytryny. Mieszamy składniki. Filety myjemy dokładnie, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i zanurzamy w marynacie. Miskę zamykamy szczelnie i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie oczyszczamy nieco
mięso z marynaty (inaczej
jogurt się przypiecze i
zrobi kwaśny) i nabijamy je na patyczki gęsto. Gotowe szaszłyki owijamy najpierw papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową. Grillujemy
mięso około 20-30 minut.Przygotowujemy
ryż.
Cebulę podsmażamy w woku przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Dodajemy posiekany
czosnek i porządnie wszystko mieszamy. Opłukany
ryż wsypujemy do woka. Każde ziarenko powinno pokryć się
olejem. Wlewamy
mleczko kokosowe i
bulion. Zawartość naczynia musimy zagotować, a gdy do tego dojdzie przykryć pokrywką i maksymalnie zmniejszyć płomień. Gotujemy
ryż 15 - 25 minut (zależy od gatunku). Gdy
ryż wchłonie cały płyn doprawiamy go
solą do smaku.Na każdy talerz nakładamy kopczyk delikatnego, lekko słodkiego
ryżu. Układamy z
boku szaszłyki, które polewamy obficie
sosem czosnkowym. Możemy dodać również świeże warzywa (u mnie
pomidory).





Maluszkom to danie bardzo przypadło do gustu. Maciuś sam wbijał widelec w soczyste
mięsko.

Mój mały model ma parcie na szkło - nasze sesje fotograficzne zawsze kończą się noskiem przyklejonym do obiektywu :-)
