Wykonanie
Ten przepis to prawie przepis na
kurczaka tikka
masala, ale że nie miałam
przyprawy garam masala to tak go nie nazywam- choć smakował prawie identycznie jak w świetnej krakowskiej restauracji indyjskiej, w której
jadłam go parę
razy. Jest bardzo aromatyczny i dosyć pikantny. Wszystkim bardzo bardzo polecam :)
Składniki:podwójna
pierś z kurczaka1 puszka krojonych
pomidorów1
czerwona paprykamała puszka
mleka kokosowego (ok 170 ml)
jogurt naturalnyśrednia
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżeczki czerwonej pasty
curryprzyprawy:
kurkuma,
słodka papryka,
curry,
kmin rzymski,
cynamonświeża
kolendra- opcjonalnie jak ktoś ma
ryż basmatiZ przepisu tego wychodzą 3 porcje takie jak na zdjęciu lub 4 mniejsze.
Kurczaka pokrój w dosyć dużą kostkę.
Cebulę,
czosnek oraz
paprykę również pokrój w kostkę, ale tym razem dużo mniejszą.
Cebulę i
czosnek podsmaż na
oliwie a następnie dodaj
kurczaka i podsmaż około 7 minut. Gdy
kurczak będzie już zrobiony, dodaj 1 łyżkę
jogurtu naturalnego, oraz łyżeczkę pasty
curry i
kurkumy. Wszystko wymieszaj i podsmaż jeszcze kilka minut. Następnie dodaj
pomidory z puszki,
mleczko kokosowe, 2 płaskie łyżeczki pasty
curry, 1 łyżeczkę
słodkiej papryki i
cynamonu, kilka posiekanych listków
kolendry oraz 1,5 łyżki
kminu rzymskiego. Wszystko gotuj około 20 minut do czasu odparowania nadmiaru płynu. Gdy sos będzie już bardziej gęsty dodaj 5 łyżek
jogurtu naturalnego i gotuj jeszcze przez kilka minut. Przygotowany sos zostaw do przegryzienia a w tym czasie ugotuj
ryż basmati. Dla mnie ważne jest żeby sos ostygł i odczekał troszkę, bo wydaje mi się, że wtedy nabiera wymarzonego smaku. Wszystko podawać dosyć ciepłe, ale nie za gorące, więc jeżeli sos za bardzo ostygł to można go dosłownie na chwilę postawić znów na gaz.