Przepyszny kurczak w aksamitnym sosie curry z kawałkami papryki oraz chilli. Ważną rolę w tym daniu odgrywa czas smażenia i najlepiej nadaje się do tego patelnia typu wok.Teraz tak z 'innej beczki' mojego bloga odwiedziło już 5 tysięcy osób ;) Mam nadzieję, że niedługo będzie ich więcej i strona znacznie się rozwinie. Właśnie jestem w trakcie przygotowywania długiego posta - różne wariacje na temat kanapkowych przekąsek! Zapraszam ;)Składniki- 400g piersi z kurczaka- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego- 1/2 szklanki mleka kokosowego- mała papryczka chilli- mała czerwona papryka- 2 cebule- 1 ząbek czosnku- 1 łyżeczka przyprawychilli- 2 łyżeczki przyprawycurry- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka papryki słodkiej- 1 łyżeczka startego imbiru (świeżego)- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 łyżeczki cukru- 1 łyżeczka kminu rzymskiego- przyprawy: sól, pieprz (do smaku)PrzygotowaniePiersi z kurczaka pokroić w kostkę. W misce wymieszać jogurt naturalny ze wszystkimi przyprawami i marynować w nim kurczaka przez minimum 30 minut, a najlepiej całą noc. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni lub w woku. Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż będzie zrumieniony. Dodać zgnieciony czosnek, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i pokrojoną na kawałeczki papryczkę chilli. Dodać mleko kokosowe i gotować przez kilka minut. Kurczaka należy jak najkrócej smażyć, aby był wilgotny i mięciutki w środku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Można również dodać odrobinę sosu rybnego. Podawać z ryżem jaśminowym lub basmati. Smacznego!