Wykonanie

Uwielbiam takie złożone obiady. Aromatyczne
mięsko, pyszne
pieczywo, chrupiące frytki i świeża
sałatka. Przyznaję, danie wymaga odrobinę cierpliwości, ale warto je zrobić, bo smakiem powala. Do tego szklanka zimnej Coli. Idealny niedzielny obiad!Składniki (4 porcje):4
chlebki pita z
czarnuszką i
sezamemchicken shawarma2 podwójne
piersi z kurczaka ze skórą250 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka sproszkowanej
kolendry1 łyżeczka sproszkowanego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki sproszkowanego
kardamonu1/4 łyżeczki sproszkowanego
cynamonu1 łyżeczka
imbiru granulowanego1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka sproszkowanego
ziela angielskiego1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju rzepakowegosok z cytrynykolorowa
sałatka z
jarmużemsos czosnkowyfrytkiPrzygotowujemy
mięso.W misce łączymy ze sobą
jogurt,
przyprawy,
olej rzepakowy i
sok z cytryny. Mieszamy składniki.Skórę
kurczaka (najlepiej kupić całego
kurczaka i wyciąć piersi razem ze skórą) nacinamy w kilku miejscach (ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury
mięsa). Filety zanurzamy w marynacie. Miskę zamykamy szczelnie i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie oczyszczamy nieco
mięso z marynaty (inaczej
jogurt się przypiecze i
zrobi kwaśny). Układamy
kurczaka na blaszce do pieczenia i pieczemy go w 200*C przez 15 minut.Chlebek
pita kroimy wpół (właściwie tylko do połowy, tak by powstała kieszonka). Najpierw układamy
sałatkę z
jarmużem, którą polewamy obficie
sosem czosnkowym. Na
sałatce układamy frytki oprószone
solą i aromatyczne
płatki kurczaka.
Pitę zwijamy w rulonik i owijamy ją sreberkiem. Gotowe!

