ßßß Cookit - przepis na KURCZAK W WARZYWACH Z MAKARONEM RYŻOWYM

KURCZAK W WARZYWACH Z MAKARONEM RYŻOWYM

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczne danie jednogarnkowe. Najlepiej przygotowywać je w woku na niewielkiej ilości oleju. W smaku jest zarówno pikantne, słodkie, jak i kwaśne. Przygotowywałam je już kilkakrotnie. Za każdym razem dodawałam nieco inną mieszankę przypraw, ale ta, którą dodałam dziś komponuje się chyba najlepiej.
Składniki (4 porcje):
kurczak
3 piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta pieprzu czerwonego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
warzywa
2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
biała część 1 pora
2 papryczki chilli
4 pomidory
ponadto
makaron ryżowy
2/3 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1 limonki
Filety myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszamy je na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na dość długie paski. Mięso przenosimy do miski. Dodajemy przyprawy, oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy i mąkę kukurydzianą. Odstawiamy mięso do lodówki na 2-3 godziny.
Na mocno rozgrzany wok wlewamy olej. Rozgrzewamy go dość mocno i dokładamy posiekany ząbek czosnku oraz cebulę. Warzywa smażymy kilka minut na złoty kolor i zsuwamy je na brzeg woka. Dodajemy mięso. Smażymy je 2 minuty z każdej strony i również zsuwamy je na brzeg naczynia. Następnie dodajemy pokrojonego pora, papryczki chilli i pomidory bez skórki i pestek. Warzywa podsmażamy 2 minuty.
Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i dokładamy do woka. Mieszamy warzywa z mięsem i makaronem. W kubeczku mieszamy wodę, sos sojowy, cukier i sok z limonki. Sosem zalewamy danie w woku. Dusimy całość jeszcze 5 minut. Gdy sos prawie całkowicie zostanie wchłonięty danie jest gotowe.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/kurczak-w-warzywach-z-makaronem-ryzowym.html