Wykonanie

Błyskawiczne danie jednogarnkowe. Najlepiej przygotowywać je w woku na niewielkiej ilości
oleju. W smaku jest zarówno pikantne, słodkie, jak i kwaśne. Przygotowywałam je już kilkakrotnie. Za każdym razem dodawałam nieco inną
mieszankę przypraw, ale ta, którą dodałam dziś komponuje się chyba najlepiej.Składniki (4 porcje):
kurczak3
piersi z kurczaka1 łyżka
oliwy1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki sproszkowanego
imbiru1/2 łyżeczki sproszkowanej
kolendry1 łyżeczka
papryki słodkiejszczypta
pieprzu czerwonego1 łyżka
octu ryżowego2 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżka
sosu sojowego ciemnegowarzywa2 łyżki
oleju1
cebula3 ząbki
czosnkubiała część 1
pora2
papryczki chilli4
pomidoryponadto
makaron ryżowy2/3 szklanki
wody2 łyżki
sosu sojowego ciemnego1 łyżka
brązowego cukrusok z 1
limonkiFilety myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą. Osuszamy je na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na dość długie paski.
Mięso przenosimy do miski. Dodajemy
przyprawy,
oliwę,
ocet ryżowy,
sos sojowy i
mąkę kukurydzianą. Odstawiamy
mięso do lodówki na 2-3 godziny.Na mocno rozgrzany wok wlewamy
olej. Rozgrzewamy go dość mocno i dokładamy posiekany ząbek
czosnku oraz
cebulę. Warzywa smażymy kilka minut na złoty kolor i zsuwamy je na brzeg woka. Dodajemy
mięso. Smażymy je 2 minuty z każdej strony i również zsuwamy je na brzeg naczynia. Następnie dodajemy pokrojonego
pora,
papryczki chilli i
pomidory bez skórki i pestek. Warzywa podsmażamy 2 minuty.
Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i dokładamy do woka. Mieszamy warzywa z
mięsem i
makaronem. W kubeczku mieszamy
wodę,
sos sojowy,
cukier i
sok z limonki. Sosem zalewamy danie w woku. Dusimy całość jeszcze 5 minut. Gdy sos prawie całkowicie zostanie wchłonięty danie jest gotowe.
