ßßß Cookit - przepis na Langosz z kolorową sałatką

Langosz z kolorową sałatką

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne węgierskie placki w nieco nietypowym, ale jakże smakowitym wydaniu- z dodatkiem serka Almette. Jego dodatek sprawia, że placki nabierają lekkości, są delikatne i idealnie puszyste. Zwieńczone bazyliowym serkiem w towarzystwie z sałatką stanowią proste, ale jednocześnie wykwintne danie obiadowe. Ukoronowaniem sałatki są serowe kulki na bazie serka Almette i oscypka- jedne o smaku pomidorowym, drugie ogórkowym. Dzięki nim już sama sałatka stanowi fajny pomysł na lekką przekąskę. Polecam!
Almettański langosz z kolorową sałatką z almettkowymi kulkami smakowymi
Składniki (4 langosze):
500 g mąki
170 g puree ziemniaczanego
2 łyżki cukru
40 g świeżych drożdży
100 ml mleka
150 g serka almette śmietankowego
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki oleju
olej do smażenia
Sos:
· almette bazyliowe
· łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
· starty oscypek
żółte pomidorki koktajlowe
Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem (musimy mieć ok 170 g). Drożdże zasypujemy cukrem, ucieramy i dodajemy łyżkę mąki. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę łączymy z solą, dodajemy ziemniaki, olej, jajko i serek. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto urosło. Dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy placek. Placki smażymy na patelni na głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Almette łączymy ze śmietaną. Wykładamy porcję na każdy placek. Wierzch posypujemy oscypkiem. Układamy pomidorki żółte pomidorki koktajlowe. Podajemy z sałatką z kulkami Almette.
KULKI ALMETTE:
· 150 g (opakowanie) Almette ogórek z ziołami
· 150 g (opakowanie) Almette pomidory dojrzewające w słońcu
· 2 suszone pomidory
· 150 g oscypka startego na tarce o dużych oczkach
· zmielone migdały
· słodka papryka w proszku
W jednej misce łączymy połowę startego oscypka i Almette ogórkowe, w drugiej pozostały oscypek z Almette pomidorowym oraz drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Z masy ogórkowej formujemy małe kulki i obtaczamy je w mielonych migdałach, z masy serowej pomidorowej formujemy kulki i obtaczamy je w słodkiej papryce.
SAŁATA:
· paczka roszponki
· paczka rukoli
· koktajlowe pomidorki czerwone i żółte
· sól
· pieprz
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· łyżka miodu malinowego
· łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
· sok z połowy cytryny
Umyte i osuszane sałaty wykładamy na talerz. Układamy na nich przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz Almettowe kulki. Skrapiamy malinowym dressingiem - w naczyniu łączymy na jednolitą emulsję olej rzepakowym, miód malinowy, trawę cytrynową, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
Sałatką z serowymi kulkami podajemy z ciepłym langoszem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/08/langosz-z-kolorowa-saatka.html