Wykonanie
Zapraszam na pyszne węgierskie placki w nieco nietypowym, ale jakże smakowitym wydaniu- z dodatkiem
serka Almette. Jego dodatek sprawia, że placki nabierają lekkości, są delikatne i idealnie puszyste. Zwieńczone
bazyliowym serkiem w towarzystwie z
sałatką stanowią proste, ale jednocześnie wykwintne danie obiadowe. Ukoronowaniem sałatki są
serowe kulki na bazie
serka Almette i
oscypka- jedne o smaku
pomidorowym, drugie
ogórkowym. Dzięki nim już sama
sałatka stanowi fajny pomysł na lekką przekąskę. Polecam!Almettański langosz z kolorową
sałatką z almettkowymi kulkami smakowymiSkładniki (4 langosze):500 g
mąki170 g puree ziemniaczanego2 łyżki
cukru40 g świeżych
drożdży100 ml
mleka150 g
serka almette śmietankowego1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżki
olejuolej do smażeniaSos:· almette
bazyliowe· łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%· starty
oscypekżółte
pomidorki koktajlowe
Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem (musimy
mieć ok 170 g).
Drożdże zasypujemy
cukrem, ucieramy i dodajemy łyżkę
mąki. Całość zalewamy ciepłym
mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą
mąkę łączymy z
solą, dodajemy
ziemniaki,
olej,
jajko i
serek. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto urosło. Dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy placek. Placki smażymy na patelni na głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Almette łączymy ze
śmietaną. Wykładamy porcję na każdy placek. Wierzch posypujemy
oscypkiem. Układamy
pomidorki żółte
pomidorki koktajlowe. Podajemy z
sałatką z kulkami Almette.KULKI ALMETTE:· 150 g (opakowanie) Almette
ogórek z
ziołami· 150 g (opakowanie) Almette
pomidory dojrzewające w słońcu· 2
suszone pomidory· 150 g
oscypka startego na tarce o dużych oczkach· zmielone
migdały·
słodka papryka w proszkuW jednej misce łączymy połowę startego
oscypka i Almette
ogórkowe, w drugiej pozostały
oscypek z Almette
pomidorowym oraz drobno posiekanymi
suszonymi pomidorami. Z masy ogórkowej formujemy małe kulki i obtaczamy je w mielonych migdałach, z masy serowej pomidorowej formujemy kulki i obtaczamy je w
słodkiej papryce.
SAŁATA:· paczka
roszponki· paczka
rukoli· koktajlowe
pomidorki czerwone i żółte·
sól·
pieprz· 4 łyżki
oleju rzepakowego· łyżka
miodu malinowego· łyżeczka mielonej
trawy cytrynowej· sok z połowy
cytrynyUmyte i osuszane
sałaty wykładamy na talerz. Układamy na nich przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe oraz Almettowe kulki. Skrapiamy
malinowym dressingiem - w naczyniu łączymy na jednolitą emulsję
olej rzepakowym,
miód malinowy,
trawę cytrynową,
sok z cytryny,
sól oraz
pieprz.
Sałatką z serowymi kulkami podajemy z ciepłym langoszem. Smacznego!