Wykonanie
Dochowałam się w tym roku własnych
cukinii i nie mogłoby się obejść na blogu bez
cukiniowych placuszków. Te są trochę nietypowe, bo dodałam do ciasta starte
pomidory. Podejrzałam kiedyś w programach o greckiej kuchni szybki sposób na przecier z
surowych pomidorów – jędrne
owoce ( pamiętacie, że
pomidor to nie warzywo ? ) ściera się na tarce o drobnych oczkach . Skórka zostaje w ręku a w miseczce mamy samą
pomidorową surową pulpę !Do ciasta dałam
mąkę pełnoziarnistą , co uczyniło je zdrowszymi a smak ciekawszym.średnia
młoda cukinia2 jędrne
pomidory2
jajkaszklanka z górką
mąki pełnoziarnistej ( miałam Lubelli)
sól,
pieprz ziołowy,
słodka paprykaolej do smażeniapłaska łyżeczka
proszku do pieczenia (dowolnie)Obraną
cukinię starłam na tarce o grubych oczkach ( nie miała jeszcze dobrze wykształconych pestek, więc starłam całą) i posoliłam, żeby pozbyć się
wody, która
potem utrudnia smażenie. Po 15 minutach odcisnęłam ją.
Pomidory starłam na tarce o drobnych oczkach , dodałam do
cukinii. Wbiłam
jajka, wymieszałam, dodałam
mąkę i przyprawiłam
solą,
pieprzem ziołowym i
słodką papryką, bo mi to pasowało do
pomidorów i ożywiało smak.
Potem znowu zamieszałam dokładnie. Kto chce placuszki bardziej puszyste może dodać
proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne.Na patelnię z rozgrzanym
olejem kładłam łyżką owalne placuszki i smażyłam, aż się zrumieniły od
spodu i ścięły na wierzchu,
potem przewracałam i dosmażałam z drugiej strony. Odsączyłam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Taka wersja
cukiniowych placuszków bardzo nam posmakowała. Jedliśmy je z
sosem czosnkowym (
jogurt,
majonez,
czosnek,
pieprz) doprawionym świeżą
bazylią.
Pomidory i
przyprawy bardzo ożywiły smak
cukinii w placuszkach.Smacznego !