ßßß Cookit - przepis na Kolacja. Kalafior. Zioła. Placki kalafiorowe z sosem jogurtowym

Kolacja. Kalafior. Zioła. Placki kalafiorowe z sosem jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Długi weekend na wsi. Zbliżała się pora kolacji, towarzystwo wygłodniałe po całym dniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły się gdy zaproponowałam kanapki a reszta też wolałaby coś ciepłego. W oczy rzucił mi się kalafior. Zakwitł bielą prosząc by dać mu szansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił nam pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki.
Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się nie tylko na zupę czy sałatkę . Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie !
czas przygotowania : ok. 30-40 minut
składniki :
1 średni kalafior
4-5 jajek
ok. 100 ml śmietanki
ok. 1-1,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego tymianku cytrynowego
1/2 łyżki posiekanego oregano
1 łyżka młotkowanego pieprzu czarnego z kolendrą
do smaku - sól, cukier
do smażenia - olej rzepakowy
SOS - średnie 3 ogórki gruntowe
1 łyżka posiekanych liści mięty
2 ząbki czosnku
400 ml jogurtu naturalnego
kilka kropli cytryny
do smaku - sól, pieprz mielony, szczypta cukru
sposób przygotowania : kalafiora umyłam i pokroiłam na większe różyczki. Grubsze części łodygi nacięłam na krzyż żeby szybciej się ugotowały. W garnku zagotowałam wodę, posoliłam ją i dodałam nieco cukru. Wrzuciłam kawałki kalafiora. Gotowałam 3-4 minuty - nie powinien zupełnie zmięknąć. Odcedziłam i zostawiłam na chwilę żeby przestygł.
SOS - ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kosteczkę. Posoliłam troszkę i odstawiłam na chwilę. Jeśli ogórki puszczą dużo wody to część trzeba odlać. Czosnek obrałam i posiekałam, dodałam do ogórków. Dosypałam miętę i wlałam zimny jogurt. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, odrobinką cukru i cytryny.
PLACKI - obgotowanego kalafiora pokroiłam drobniej, ale nie siekałam. W drugiej misce roztrzepałam jajka ze śmietanką. Mieszając dosypywałam mąkę aż ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodałam posiekane zioła, pieprz i sól. Na koniec dosypałam kalafiora i wymieszałam dokładnie żeby wszystkie kawałeczki pokryły się ciastem.
Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Nakładałam nieduże porcje ciasta łyżką i smażyłam z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu przekładałam na chwilkę na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki kalafiorowe podałam na gorąco posypując szczypiorkiem i z dodatkiem sosu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/06/kolacja-kalafior-zioa-placki.html