Wykonanie
Dzięki dodatkowi
mięty i
ogórka surówka- choć w dużej mierze składa się z
pora- wcale nie jest ostra. Będzie idealnym dodatkiem do smażonych czy grillowanych
mięs.
Składniki:biała i jasnozielona część
pora3
ogórki gruntowekilka łodyżek
szczypiorku10 listków świeżej
mięty1 ząbek
czosnku2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprz, duża szczypta
cukruPrzygotowanie:Dokładnie myję
pora i kroję go w cieniutkie plasterki,
ogórki obieram ze skórki, kroję na pół i siekam w cienkie półplasterki. Siekam na paseczki liście
mięty,
czosnek przeciskam przez praskę,
szczypior siekam - wszystkie warzywa wrzucam do miski. W oddzielnym naczyniu mieszam
jogurt z
sokiem z cytryny, doprawiam do smaku
pieprzem,
solą i
cukrem, wlewam sos do warzyw, mieszam dokładnie. Surówka jest najlepsza, gdy składniki się dokładnie połączą - po 15, 20 minutach. Podaję do
mięs.Przepis autorski.