ßßß Cookit - przepis na Wołowina, pomidory, fasola - chili con carne według Pyzy

Wołowina, pomidory, fasola - chili con carne według Pyzy

nazwa

Wykonanie

Chili con carne to danie w pewnym sensie nieco podobne do naszego bigosu. Dlaczego ? Ano dlatego, że odgrzewane smakuje lepiej niż zaraz po ugotowaniu a poza tym każda gospodyni w Meksyku skąd potrawa pochodzi, ma na nie swój własny, oczywiście najlepszy, przepis.
Nie jest to skomplikowane danie a sposób przyprawienia nada mu indywidualny charakter. Chili con carne czyli wołowinę z chili podaje się z tortillami, z nachos, z ryżem albo po prostu z pieczywem. Mięso z warzywami jest pożywne, sycące i rozgrzewające.
czas przygotowania : ok. 90 minut
składniki :
500 g wołowiny mielonej - ja zmieliłam pręgę
2 średnie cebula
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju roślinnego albo masła klarowanego
1 puszka pomidorów krojonych w soku pomidorowym
1/2 szkl. przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
ok. 250 g kukurydzy mrożonej
ok. 250 g fasoli czerwonej
2 łyżeczki kminu rzymskiego, kuminu, w ziarenkach
do smaku - sól, cukier, pieprz czarny mielony, przyprawa ognista, mielony cynamon, oregano
do podania - start ser cheddar, ryż, czerwona cebula, kolendra, chipsy kukurydziane
sposób przygotowania : fasolę zalałam poprzedniego dnia zimną wodą i zostawiłam na noc. Rano napęczniałą przepłukałam, zalałam świeżą wodą i ugotowałam - ma być miękka, ale nie rozpadać się. Cebule i czosnek obrałam, drobno pokroiłam. Papryczkę posiekałam. Kmin rzymski utarłam w moździerzu. W rondlu rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulę, czosnek i chili, lekko podsmażyłam. Dodałam kumin i smażyłam mieszając kilka chwil razem. Dodałam mięso, przesmażyłam aż zmieniło kolor i straciło surowość. Wlałam pomidory i przecier, dosypałam ok. 1/3 łyżeczki cukru dla zbalansowania smaku. Dusiłam ok. 40-60 minut.
Do uduszonego mięsa z pomidorami dodałam mrożone ziarna kukurydzy i ugotowaną fasolę, dusiłam jeszcze wszystko jakieś 15 minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem, odrobiną cynamonu, oregano i przyprawą ognistą.
Podałam z ryżem posypując startym serem cheddar, piórkami surowej cebuli czerwonej i świeżą kolendrą.
Można użyć kukurydzy i fasoli z puszki - wystarczy je odcedzić z zalewy i dodać do uduszonego mięsa. Odgrzewane chili jest smaczniejsze więc dobrze przygotować je przynajmniej dzień wcześniej.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/woowina-pomidory-fasola-chili-con-carne.html