Wykonanie
Chili con carne to danie w pewnym sensie nieco podobne do naszego bigosu. Dlaczego ? Ano dlatego, że odgrzewane smakuje lepiej niż zaraz po ugotowaniu a poza tym każda gospodyni w Meksyku skąd potrawa pochodzi, ma na nie swój własny, oczywiście najlepszy, przepis.Nie jest to skomplikowane danie a sposób przyprawienia nada mu indywidualny charakter.
Chili con carne czyli
wołowinę z
chili podaje się z tortillami, z nachos, z
ryżem albo po prostu z
pieczywem.
Mięso z warzywami jest pożywne, sycące i rozgrzewające.
czas przygotowania : ok. 90 minutskładniki :500 g
wołowiny mielonej - ja zmieliłam pręgę2 średnie
cebula1
papryczka chili4 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju roślinnego albo
masła klarowanego1 puszka
pomidorów krojonych w
soku pomidorowym1/2 szkl.
przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)ok. 250 g
kukurydzy mrożonejok. 250 g
fasoli czerwonej2 łyżeczki
kminu rzymskiego, kuminu, w ziarenkachdo smaku -
sól,
cukier,
pieprz czarny mielony,
przyprawa ognista, mielony
cynamon,
oreganodo podania -
start ser cheddar,
ryż,
czerwona cebula,
kolendra,
chipsy kukurydzianesposób przygotowania :
fasolę zalałam poprzedniego dnia zimną
wodą i zostawiłam na noc. Rano napęczniałą przepłukałam, zalałam świeżą
wodą i ugotowałam - ma być miękka, ale nie rozpadać się.
Cebule i
czosnek obrałam, drobno pokroiłam. Papryczkę posiekałam.
Kmin rzymski utarłam w moździerzu. W rondlu rozgrzałam
olej. Wrzuciłam
cebulę,
czosnek i
chili, lekko podsmażyłam. Dodałam kumin i smażyłam mieszając kilka chwil razem. Dodałam
mięso, przesmażyłam aż zmieniło kolor i straciło surowość. Wlałam
pomidory i przecier, dosypałam ok. 1/3 łyżeczki
cukru dla zbalansowania smaku. Dusiłam ok. 40-60 minut.Do uduszonego
mięsa z
pomidorami dodałam mrożone
ziarna kukurydzy i ugotowaną
fasolę, dusiłam jeszcze wszystko jakieś 15 minut. Na koniec doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem, odrobiną
cynamonu,
oregano i
przyprawą ognistą.Podałam z
ryżem posypując
startym serem cheddar, piórkami
surowej cebuli czerwonej i świeżą
kolendrą.Można użyć
kukurydzy i
fasoli z puszki - wystarczy je odcedzić z zalewy i dodać do uduszonego
mięsa. Odgrzewane
chili jest smaczniejsze więc dobrze przygotować je przynajmniej dzień wcześniej.