Mięso przygotowane w ten sposób smakuje nam za każdym razem..... Na blogu było już pod postacią burrito (klik). Dzisiaj zapraszam na sakiewki z ciasta filo z mięsem mielonym po meksykańsku. Polecam baaardzo :)Składniki:500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2 łyżki oleju2 ząbki czosnku1 duża cebula1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli1 puszka pomidorów1 mały przecier pomidorowy150ml białego wina2-3 kostki gorzkiej 70% czekolady1 posiekana papryczka chili2 łyżeczki mąki ziemniaczanejprzyprawy:sól1-2 łyżeczki papryki słodkiejszczypta chili1/4 łyżeczki mielonego kminku,1 łyżeczka oregano1/4 łyżeczki kolendryszczypta cynamonuszczypta mielonych goździków lub przyprawa meksykańskaponadto:1 opakowanie ciasta filo (450g)ok. 100-150g rozpuszczonego masłaWszystkie przyprawy mieszamy. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę i podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż się zrobią grudki. Dodajemy wino, wymieszane przyprawy i pozostałe składniki. Smażymy na wolnym ogniu ok 30 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy z minimalną ilością wody i wlewamy do mięsa. Mieszamy do zgęstnienia.Płat ciasta filo rozłożyć na blacie. Posmarować go obustronnie rozpuszczonym masłem a następnie złożyć na pół w poprzek, a następnie znów na pół wzdłuż jak kartkę. Na środku ułożyć sporą łyżkę farszu. Końce zebrać i skleić u góry tworząc sakiewkę. Podobnie postępować z pozostałymi płatami. Powinno nam wyjść ok 10-12 szt sakiewek. Gotowe sakiewki układać na wyłożoną matą do pieczenia blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 30 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu sakiewki można związać szczypiorkiem i udekorować listkami bazylii. Podawać od razu. Smacznego :)