Wykonanie
Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego1
cebula1
czerwona papryka1
papryczka chili1 puszka
pomidorów2 łyżki
przecieru pomidorowegopół puszki
czerwonej fasolipół puszki
kukurydzy1 łyżeczka
cynamonu3 kostki
czekolady deserowej1 łyżeczka
cukru0,5 szklanki
wody1 ząbek
czosnkuprzyprawy:
sól,
pieprz,
chili w proszku
olej (do smażenia)Przygotowanie
Cebulę obieram i kroję w dużą kostkę.
Paprykę kroję w paski.
Pomidory także można pokroić.
Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam
olej i smażę
cebulę do zeszklenia. Następnie dodaję
mięso mielone. Gdy będzie gotowe, dodaję
paprykę,
papryczkę chili i
pomidory. Dolewam 0,5 szklanki
wody i
przecier pomidorowy. Gotuje razem na małym ogniu. Gdy
papryka będzie miękka dodaje
czerwoną fasolę i
kukurydzę. Na sam koniec dosypuje
pieprz,
sól,
chili w proszku,
cukier,
cynamon i trzy kostki
czekolady. Jeżeli sos nie osiągnie odpowiadającej nam gęstości, mieszamy łyżkę
mąki z
mlekiem i
wywarem i dodajemy do sosu. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez chwilę. Podaje z
ryżem.