ßßß Cookit - przepis na Chili con carne

Chili con carne

nazwa

Wykonanie

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, jest to danie jednogarnkowe, bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i smaczne. Podawane z ryżem lub tortillą, smakuje również samo jako gęsta zupa.
500g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
½ puszki fasoli czerwonej
½ puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy
Przyprawy: p apryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) lub gotowa p rzyprawa do dań meksykańskich lub do chili con carne
W niedużym garnku poddusić mięso na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dusić cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy oraz fasolę i kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/10/chili-con-carne-kuchnia-meksykanska.html