Wykonanie
Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, jest to danie jednogarnkowe, bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i smaczne. Podawane z
ryżem lub tortillą, smakuje również samo jako gęsta zupa.
500g
mięsa mielonego1
cebula2 ząbki
czosnku1
papryka czerwona½ puszki
fasoli czerwonej½ puszki
kukurydzy1 puszka
pomidorów lub domowy
przecier pomidorowyPrzyprawy: p
apryka słodka,
papryka ostra,
sól,
pieprz,
chilli,
pieprz cayenne,
kmin rzymski (kumin) lub gotowa p
rzyprawa do dań meksykańskich lub do
chili con carneW niedużym garnku poddusić
mięso na łyżce
oleju, dodać pokrojoną
cebulę i przeciśnięty
czosnek. Dusić cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i
przecier pomidorowy oraz
fasolę i
kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe.