Wykonanie
Czy jest ktoś, kto nie lubi tej taksańsko-meksykańskiej potrawy?Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe.Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis na
chili con carne :)SKŁADNIKI

600 g mielonej
wołowiny2 małe
cebule4 ząbki
czosnkumała
papryczka chili (bez pestek)1 łyżeczka wędzonej
papryki pikantnej(lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki
chili)1 łyżeczka mielonego kuminu1 puszka
pomidorów w kawałkach (400g)

3 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
cukru1 puszka
kukurydzy1 puszka
czerwonej fasolisólpieprz1 płaska łyżeczka ciemnego
kakaoszczypta
cynamonuolej do smażenia100 g
startego sera żółtegonachosykwaśna
śmietanaPRZYGOTOWANIE
Cebulę,
czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na rozgrzanym
oleju przesmażamy
cebulę z
czosnkiem,, po czym dodajemy papryczkę, wędzoną
paprykę i kumin. Dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez 5 minut.Dodajemy
wołowinę, rozdrabniamy ją dokładnie (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki), mieszamy i smażymy. Gdy całe
mięso będzie ścięte dodajemy
pomidory, przecier i
cukier.Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu przez 20 minut (od czasu do czasu mieszając).Dodajemy
fasolę,
kukurydzę i przyprawiamy
solą i
pieprzem (ostrożnie, by nie było zbyt pikantne!). Dusimy jeszcze przez 10 minut.Pod sam koniec dodajemy
kakao,
cynamon i połowę
żółtego sera.Podajemy gorące
chili z kleksem kwaśnej
śmietany,
żółtym serem i nachosami.Smacznego :)
