ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

nazwa

Wykonanie

Upiekłam wczoraj drożdżówki z makiem. Wierzcie mi, że czasami człowiek musi bo inaczej się udusi :) Taka miałam ochotę na makowe "coś", że nie było zmiłuj i całe szczęście, że w domu był zmielony suchy mak bo dzięki temu poszło całkiem sprawnie.
Gotowych mas makowych w puszkach unikam bo nie bardzo wiadomo co w nich jest. Mak zwykły trzeba mielić i to 2 albo 3 razy a ten suchy mielony jest dla mnie wybawieniem. Wystarczy podprażyć i już - żadnego wyciągania maszynki czy innego sprzętu a nadzienie do drożdżówek czy strucli zrobiły szybko i łatwo. Jeśli nie znacie jeszcze tego produktu to polecam - znajdziecie go w sklepach na półkach z bakaliami.
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 12 dużych bułek:
ROZCZYN - 25 g świeżych drożdży
25 g cukru zwykłego
50 g mąki pszennej tortowej
150 ml mleka
CIASTO - cały rozczyn
325 g mąki pszenne tortowej
25 g cukru
1 g soli
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
100 g masła
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
1 żółtko
FARSZ - 200 g maku suchego mielonego
250 ml mleka
2 łyżki masła
100 g rodzynek
80 g miodu lipowego
30 g okruchów herbatników (albo bułki tartej)
130 g powideł morelowych
50 g tartych orzechów włoskich
1 białko
LUKIER - 3/4 szkl. cukru pudru
sok z jednej średniej cytryny
ew. odrobina gorącej wody
do posypania - kruszone orzechy , ew. posypka cukrowa
sposób przygotowania : FARSZ - w rondlu roztopiłam masło, wsypałam suchy mak, sparzone rodzynki i wlałam mleko. Prażyłam pod przykryciem ok. 10 minut a potem zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze chwilę mieszając i odparowując masę. Zostawiłam do ostudzenia. Gdy mak wystygł dodałam miód, powidła, tarte orzechy i zmielone ciastka, wymieszałam dokładnie. Przed samym formowaniem bułek dodałam jeszcze pianę ubitą z białka.
ROZCZYN - drożdże pokruszyłam i wymieszałam z cukrem, mąką oraz lekko podgrzanym mlekiem. Odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować.
CIASTO - do miski przesiałam mąkę z solą i cynamonem. Dodałam cukier i zimne masło. Roztarłam rękami tak jak na ciasto kruche - ma powstać taki mokry piasek bez widocznych kawałeczków tłuszczu. Do takiej mieszanki wlałam rozczyn i dodałam żółtko. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je przez chwilę. Odstawiłam z misce na niecałą godzinę przykrywając żeby nie obeschło. Ciasto w tym czasie prawie nie rośnie , ale takie właśnie jest.
Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt, o wymiarach mniej więcej 30x55 cm. Rozsmarowałam na nim masę makową zostawiając wolne długie brzegi o szer. ok. 2 cm. Zwinęłam roladę wzdłuż dłuższego boku, ułożyłam brzegiem do dołu. Bardzo ostrym nożem pocięłam rulon na 12 kawałków. Środek każdej bułeczki nacisnęłam mocno wąskim bokiem trzonka drewnianej szpatułki - dzięki temu boki nieco się rozłożyły ukazując farsz.
Bułki ułożyłam luźno na blasze do pieczenia. Piekłam ok. 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu posmarowałam lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego, posypałam orzechami kruszonymi i posypką cukrową. Można z takiej dekoracji zrezygnować i ew. oprószyć wierzch odrobiną cukru pudru.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/drozdzowki-z-makiem.html