Wykonanie
Drożdżowych bułeczek z
owocami mi się zachciało. A skoro się zachciało to musiałam sama sobie zrobić - lekko nie ma :) Eh, życie . . .

składniki:1 , 5-2 szkl.
mąki pszennej, luksusowejszczypta
soli1/2 - 3/4 szkl. ciepłego
mleka2
żółtka50 g
masła1 czubata łyżka
cukru20 g świeżych
drożdżynadzienie - ok. 1/2 kg
moreli (wykorzystałam mrożone)kilka łyżek
cukrusok z 1/2
cytrynylukier - 3/4 szkl.
cukru pudrusok z 1
cytryny1/3 - 1/2 szkl. pokruszonych
orzechów włoskich
sposób przygotowania : NADZIENIE -
morele lekko rozmroziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, zasypałam 4 - 5 łyżkami
cukru i
skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam żeby puściły trochę soku i rozmarzły a następnie smażyłam w rondelku na niedużym ogniu aż
owoce się rozpadły, przestudziłam.CIASTO -
drożdże rozkruszyłam, dodać
cukier i połowę podgrzanego lekko
mleka, wymieszałam, odstawiłam na 10 - 15 min..
Mąkę przesiałam z
solą, dodałam rozczyn, rozpuszczone przestudzone
masło,
żółtka i wyrabiając dolałam resztę
mleko. Wyrabiałam aż ciasto odchodziło od dłoni i naczynia. Odstawiłam w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, żeby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Wyrośnięte podzieliłam na 8 części, każdą rozwałkowałam na kółko. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobiłam wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyłam porcje nadzienia.Piekłam ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po przestudzeniu posypałam obficie
orzechami i polać lukrem utartym z
cukru pudru z
sokiem cytrynowym.