ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe babeczki cytrynowe

Drożdżowe babeczki cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe babeczki cytrynowe to kolejna propozycja na małe słodkości, które mogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa, nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki z cytryny oraz lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru.
Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki).
Składniki:
CIASTO
160g mąki pszennej
60ml mleka
40g masła
35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
2 żółtka
10g drożdży
skórka otarta z cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
LUKIER
100g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać lekko podgrzane mleko (ma być letnie) oraz 2 łyżki mąki, wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę
- z umytej i wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę, osobno wycisnąć sok
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utartą masę z żółtek, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz 1-2 łyżki soku z cytryny (ja dałam 2 łyżki i babeczki są w smaku dość mocno cytrynowe), składniki wymieszać
- ciasto wyrobić, dodając stopniowo roztopione masło, wyrabiać co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od miski
- miskę z ciastem zafoliować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- foremki na babeczki lub - tak jak u mnie - formę na muffiny wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części
- z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki
- formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut)
- formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez 20-30 minut do zrumienienia
- babeczki mocno wyrosną ponad foremki
- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z 1 łyżką gorącej wody i z 1-2 łyżkami soku z cytryny
- gotowym lukrem polać babeczki
- jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać cukier puder, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody lub soku z cytryny
- udekorowane babeczki pozostawić do zastygnięcia lukru, przechowywać pod przykryciem
- babeczki najlepsze są 1-2 dnia, później wystarczy podgrzać je - przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub krótko w piekarniku
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/03/drozdzowe-babeczki-cytrynowe.html