ßßß
Składniki:CIASTO160g mąki pszennej60ml mleka40g masła35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)2 żółtka10g drożdżyskórka otarta z cytryny1-2 łyżki soku z cytrynyszczypta soliLUKIER100g cukru pudru1 łyżka gorącej wody1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać lekko podgrzane mleko (ma być letnie) oraz 2 łyżki mąki, wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- masło roztopić, ostudzić- żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę- z umytej i wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę, osobno wycisnąć sok- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utartą masę z żółtek, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz 1-2 łyżki soku z cytryny (ja dałam 2 łyżki i babeczki są w smaku dość mocno cytrynowe), składniki wymieszać- ciasto wyrobić, dodając stopniowo roztopione masło, wyrabiać co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od miski- miskę z ciastem zafoliować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości- foremki na babeczki lub - tak jak u mnie - formę na muffiny wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części- z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki
- formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut)- formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez 20-30 minut do zrumienienia- babeczki mocno wyrosną ponad foremki- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić- przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z 1 łyżką gorącej wody i z 1-2 łyżkami soku z cytryny- gotowym lukrem polać babeczki- jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać cukier puder, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody lub soku z cytryny- udekorowane babeczki pozostawić do zastygnięcia lukru, przechowywać pod przykryciem- babeczki najlepsze są 1-2 dnia, później wystarczy podgrzać je - przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub krótko w piekarniku