ßßß
Składniki:Ciasto:60 dkg mąki pszennej (najlepiej pytlowej)szklanka mleka20 g drożdżyłyżka cukrupół łyżeczki soli2 żółtkałyżka przetopionego masłaskórka starta z całej cytrynyNadzienie:1,5 szklanki mąki pszennej2 szklanki cukru150 g przetopionego masłaDo smarowania:2 łyżki mlekaDrożdże rozpuścić w ciepłym mleku, następnie dodać sól, cukier, żółtka, masło, startą skórkę z cytryny i dokładnie. Mąkę przesiać do dużej misy i powoli wlać masę drożdżową. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.Przygotować nadzienie: przesianą mąkę podprażyć na złoto na suchej patelni, dodać masło i podgrzewać przez chwilę aż do uzyskania pasty, następnie dodać cukier, dobrze wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę, zestawić z ognia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na cienki placek (pilnować żeby placki były z grubsza tego samego kształtu i wielkości). Na dwa placki wyłożyć nadzienie i nakryć je pozostałymi dwoma plackami, zawinąć ozdobnie brzegi lub docisnąć je widelcem przy okazji robiąc wzorek. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch nakłuć szpikulcem w kilku miejscach i posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 20-25 minut.