Wykonanie
Ciężko bardzo będzie mi dokładnie spisać skład tych muffin bo to taki wypiek resztkowy.Powinny się nazywać "muffinki sprzątaczki" i tak właśnie opisałam je po namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych
jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych
orzechów, napoczęta
śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :)

czas przygotowania : 10 min. + 30 min. pieczenieskładniki na 24 małe muffinki:SKŁADNIKI MOKRE - 2
jajka90 g
powideł śliwkowych110 g duszonych
jabłek - takiego musu80 g gęstej
śmietany 18 % do zup40 g
oleju roślinnego albo roztopionego
masła czy
margarynySKŁADNIKI SUCHE - 140 g
mąki pszennej luksusowej40 g mielonych
orzechów włoskich20 g zwykłego
cukru25 g
cukru z
wanilią4 g
proszku do pieczenia2 szczypty
soli50 g
groszków czekolady gorzkiej10 g
kakao naturalnegosposób przygotowania : naszykowałam formę na mini muffinki - zagłębienia spryskałam tłuszczem w sprayu. Nastawiłam piekarnik na 180 st. C żeby się rozgrzał. Wszystkie składniki mokre wymieszałam w jednej misce a suche w drugiej. Następnie wsypałam suchą mieszankę do mokrej i zamieszałam kilka
razy łyżką tylko tyle żeby się połączyły. Małą łyżeczką nakładałam porcje ciasta do foremki. Piekłam ok. 30 minut.Gdy babeczki przestygły wyjęłam je a formy, ozdobiłam lukrem i posypką.Jak widzicie banalnie proste i szybkie do wykonania. Część składników można zamieniać - powidła na jakiś
dżem,
mus jabłkowy na starte
jabłko,
groszki czekoladowe na posiekaną
czekoladę,
orzechy na mielone
migdały albo
mąkę pełnoziarnistą a
śmietankę na
jogurt czy
maślankę. Wszystkiego po trochu a na koniec wyszły pyszne muffinki :)