Wykonanie
Szarlotka czekoladowa, którą zrobiłam przedwczoraj pobiła wszelkie rekordy zarówno w smaku jak i w znikaniu ze stołu. Zrobiłam ją w tortownicy o średnicy 24 cm i dlatego musiałam zmienić niektóre proporcje ale ciasto kruche wyszło mi przepyszne, jak najlepsze
czekoladowe ciastka. Masa
jabłkowa była moim zdaniem troszkę za rzadka ale zazwyczaj dodaję
galaretkę a tutaj jej nie było i może stąd moje wrażenie. Dodatkowym walorem wizualnym szarlotki jest jej wierzch. Z kruchego ciasta wycina się foremkami
ciasteczka różnego kształtu. Ja wycinałam głównie gwiazdki i serduszka a w miejsca, które nie były zakryte układałam malutkie kwiatuszki. Trochę za dużo sypnęło mi się
cukru pudru żebyście mogli zauważyć ten efekt ale uwierzcie mi że pięknie to wyglądało.
Źródło + moje zmianySkładniki: na ciastokostka
margaryny40 dag
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao1 łyżka ekstraktu
waniliowego2-3
jajka (zależy od wielkości)3 łyżki
cukruSkładniki na nadzienie:7
jabłek25 g
masła50 g
czekolady gorzkiejcukier do smaku
sok z cytryny do smakułyżeczka
cynamonuMargarynę połączyć z
mąką,
cukrem i
kakako aż się utworzy kruszonka. Dodać
jajka, ekstrakt
waniliowy i zagnieść ciasto aż utworzy się kula. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na tortownicę, dokładnie wyłożyć razem z bokami a pozostałą włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rozpuścić
masło, dodać połowę
jabłek,
cynamon i
cukier. Dusić
jabłka do miękkości. Dodać drugą połowę
jabłek aby miały ciekawą strukturę. Połamać
czekoladę. Dodać do
jabłek i wymieszać żeby się rozpuściła (na wyłączonym gazie). Wystudzić masę.Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć na nie masę
jabłkową. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować,wycinać
ciasteczka o różnych kstzałtach. Układać na wierzchu. Można posmarować je po wierzchu
jajkiem (nie smarowałm) Piec 40 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu posypać ciasto
cukrem pudrem.Smacznego:)