Wykonanie
Muffiny
czekoladowe z
gruszkami są idealne by zabrać je na wycieczkę, jako małą przekąskę do pracy, czy po prostu jako dodatek do popołudniowej
kawy. Łatwe w wykonaniu, wystarczy po prostu połączyć składniki.
Owoce możemy dodać dowolne. Ja akurat miałam
gruszki, ale możecie dodać
jabłka,
śliwki, czy kawałki
czekolady, albo
budyń./12sztuk, źródło /składniki "suche":2 szklanki
mąki pomniejszone o 4 łyżki (jeśli robimy wersję
czekoladową, to zamieniamy 4 łyżki
mąki na
kakao. Jeśli wolimy wersję białą, to dajemy pełne 4 szklanki
mąki i pomijamy
kakao)4 łyżki niesłodzonego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru1/3 łyżeczki
soliskładniki "mokre":2
jajka100 g stopionego
masła lub
margaryny1 szklanka
mlekadodatki - u mnie 2
gruszkiRozgrzewamy piekarnik do 200°C.W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiem mokre. Następnie mieszamy wszystko w jedną masę.Do foremki na muffiny wkładamy papilotki. Rozdzielamy ciasto na 12 porcji, a następnie do środka wciskamy obrane ze skórki i pokrojone na kawałki
owoce. Pieczemy ok 20 minut (aż do suchego patyczka). Jemy po ostudzeniu.