ßßß Cookit - przepis na dwukolorowe muffiny

dwukolorowe muffiny

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto czarne
125 g rozpuszczonego masła
250-300 ml mleka (nieco ponad szklankę)
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
ciasto białe
ok. 70 g rozpuszczonego masła
150 ml mleka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
oraz 1-2 gruszki
Wymieszać wszystkie suche składniki (osobno na ciasto czarna, osobno na białe): mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier (lub cukry ;)) oraz kakao (w przypadku ciasta czarnego). Do drugiego naczynia wlać mokre składniki: masło, mleko, wbić jajka. Wymieszać (najlepiej widelcem, by rozkłócić jajka). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.
Gruszki obrać i pokroić na małe kawałeczki.
Do papilotek nałożyć ponad łyżkę ciemnego ciasta (do nieco ponad połowy wysokości foremki). Na środek kłaść po kawałku (lub po kilka, jeśli są mniejsze) gruszki, wciskając je lekko. Następnie do każdej foremki nakładać łyżkę ciasta białego, tak, by przykryło gruszkę. Całość powinna zajmować ok. 3/4 wysokości foremki lub ciut więcej.
Piec w 200 o C przez 20-25 min. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/02/dwukolorowe-muffiny.html