Wykonanie
Składniki:ciasto czarne125 g rozpuszczonego
masła250-300 ml
mleka (nieco ponad szklankę)2
jajka2 szklanki
mąki pszennejczubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3/4 szklanki
cukru3-4 łyżki
kakaociasto białeok. 70 g rozpuszczonego
masła150 ml
mleka1
jajko1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliok. 1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru wanilinowegooraz 1-2
gruszkiWymieszać wszystkie suche składniki (osobno na ciasto czarna, osobno na białe):
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
cukier (lub
cukry ;)) oraz
kakao (w przypadku ciasta czarnego). Do drugiego naczynia wlać mokre składniki:
masło,
mleko, wbić
jajka. Wymieszać (najlepiej widelcem, by rozkłócić
jajka). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.
Gruszki obrać i pokroić na małe kawałeczki.Do papilotek nałożyć ponad łyżkę ciemnego ciasta (do nieco ponad połowy wysokości foremki). Na środek kłaść po kawałku (lub po kilka, jeśli są mniejsze)
gruszki, wciskając je lekko. Następnie do każdej foremki nakładać łyżkę ciasta białego, tak, by przykryło
gruszkę. Całość powinna zajmować ok. 3/4 wysokości foremki lub ciut więcej.Piec w 200 o C przez 20-25 min. Ostudzone posypać
cukrem pudrem.