Wykonanie
Żur czy żurek albo barszcz biały jest u nas nie tylko na święta. Sama nastawiam zakwas bo wtedy wiem co jemy. No i żadnych torebkowych proszków do tego bo i po co? Są warzywa, jest
kiełbasa, jest zakwas więc będzie pyszna zupa.

składniki:2 sztuki
kiełbasy polskiej surowej6 kiełbasek białych, cienkich, parzonych2 szkl. zakwasu na żur2
marchewki1/2
pietruszki - korzeńkawałek
selera korzeniowego wielkości małego
jajkapor - kawałek ok. 10 cm1
cebula3 - 4 ząbki
czosnku2
liście laurowe3 - 4 kulki
ziela angielskie2 łyżeczki
majeranku otartegokilkanaście sztuk jajeczek przepiórczychok. 100 g
śmietany 18%5 łyżeczek
chrzanu tartego1 łyżeczka
masłado smaku:
sól,
pieprz mielonykilka gałązek
natki pietruszki i
koperkusposób przygotowania: Warzywa obrałam i opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka razem z surową
kiełbasą,
zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalałam wrzącą
wodą tak żeby składniki były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 10 min.. Dołożyłam
kiełbaski parzone i gotowałam jeszcze 10 min.. Odcedziłam
wywar. W
między czasie obrałam
cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę razem z 1 ząbkiem
czosnku. Zeszkliłam je na
maśle. Podsmażoną
cebulkę dodałam do
wywaru. Dosypałam
majeranek i gotowałam 5 min.. Następnie wlałam zakwas na żur i zagotowałam. Dodałam białe warzywa czyli
pietruszkę i
selera, i zmiksowałam.
Śmietanę zmieszałam z odrobiną
soli, posiekaną resztą
czosnku i
chrzanem, dodałam do zupy i ponownie zmiksowałam. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej kremową, gęstszą wersję to można do
wywaru dodać 2 - 3
ziemniaki, ale trzeba je ugotować w nim przed dodaniem zakwasu.Gotowaną
marchewkę pokroiłam w ozdobne krążki,
kiełbasę polską w plasterki a
białe kiełbaski w skośne, małe kawałki. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo i obrałam gdy wystygły.Żur podałam z plasterkami kiełbasek, połówkami
jajek, krążkami
marchewki i posypany obficie posiekaną
zieleniną.