ßßß Cookit - przepis na Kremowy żurek z czosnkiem

Kremowy żurek z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Żur czy żurek albo barszcz biały jest u nas nie tylko na święta. Sama nastawiam zakwas bo wtedy wiem co jemy. No i żadnych torebkowych proszków do tego bo i po co? Są warzywa, jest kiełbasa, jest zakwas więc będzie pyszna zupa.
składniki:
2 sztuki kiełbasy polskiej surowej
6 kiełbasek białych, cienkich, parzonych
2 szkl. zakwasu na żur
2 marchewki
1/2 pietruszki - korzeń
kawałek selera korzeniowego wielkości małego jajka
por - kawałek ok. 10 cm
1 cebula
3 - 4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 - 4 kulki ziela angielskie
2 łyżeczki majeranku otartego
kilkanaście sztuk jajeczek przepiórczych
ok. 100 g śmietany 18%
5 łyżeczek chrzanu tartego
1 łyżeczka masła
do smaku: sól, pieprz mielony
kilka gałązek natki pietruszki i koperku
sposób przygotowania: Warzywa obrałam i opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka razem z surową kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalałam wrzącą wodą tak żeby składniki były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 10 min.. Dołożyłam kiełbaski parzone i gotowałam jeszcze 10 min.. Odcedziłam wywar. W między czasie obrałam cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę razem z 1 ząbkiem czosnku. Zeszkliłam je na maśle. Podsmażoną cebulkę dodałam do wywaru. Dosypałam majeranek i gotowałam 5 min.. Następnie wlałam zakwas na żur i zagotowałam. Dodałam białe warzywa czyli pietruszkę i selera, i zmiksowałam. Śmietanę zmieszałam z odrobiną soli, posiekaną resztą czosnku i chrzanem, dodałam do zupy i ponownie zmiksowałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej kremową, gęstszą wersję to można do wywaru dodać 2 - 3 ziemniaki, ale trzeba je ugotować w nim przed dodaniem zakwasu.
Gotowaną marchewkę pokroiłam w ozdobne krążki, kiełbasę polską w plasterki a białe kiełbaski w skośne, małe kawałki. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo i obrałam gdy wystygły.
Żur podałam z plasterkami kiełbasek, połówkami jajek, krążkami marchewki i posypany obficie posiekaną zieleniną.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/kremowy-zurek-z-czosnkiem.html