ßßß
Składniki :2 pęczki natki pietruszki – duże2 cebule2 pory ( cały razem z zieloną częścią )6 marchewek5 dużych korzeni pietruszki1 seler korzeniowy1 główka czosnku1 łyżka soli
Warzywa kroimy dość cienko , żeby łatwiej schły . Marchewkę , selera i korzeń pietruszki ,ścieramy na tarce o grubych oczkach , łatwiej się suszą . Natkę pietruszki suszymy w całości razem z łodyżkami . Sam proces suszenia , nie jest szybki , trwa zazwyczaj około 8 godzin , ale uważam ,że warto . Warzywa po wysuszeniu , mielimy w młynku do kawy , średnio – grubo , tak żeby nie były całkowicie pylaste , ale zróżnicowanej wielkości . Natkę pietruszki rozcieramy dłońmi , świetnie się rozkrusza jak jest dobrze wysuszona i dodajemy razem z solą do reszty . Mieszamy i warzywko jest gotowe . Smacznego 😉