ßßß
Składniki :2 kurczaki mniej więcej równe wagowo ( będą się wędzić w tym samym czasie )4 l wody400 g soli peklowej ( 100 g / 1 litr )1 duża główka czosnkugorąca kąpiel :4 l wody2 marchewki1 cienki por1 cebulakawałek selera1 korzeń pietruszki1 pęczek natki pietruszki i lubczykudodatkowo :4 haki wędzarnicze , albo sznurek do wieszania
Kurczaki myjemy, oczyszczamy z elementów nieapetycznych i nieestetycznych 😉 Przekrawamy oba ptaki na połowę . Do dużego gara wlewamy wodę z kranu ( 4 litry ) wsypujemy sól peklową , wkładamy obrany i pokrojony w plastry czosnek ( zużywamy całą główkę ) , a następnie topimy w tej solance kuraki . Zostawiamy na 24 godziny w chłodnym pomieszczeniu . Po tym czasie , w osobnym garnku zagotowujemy kąpiel z 4 litrów wody i wszystkich składników z kąpielowej listy- gotujemy wywar około 15 minut . Do gorącej kąpieli, wkładamy półtuszki naszych ptaków i parzymy ,już nie gotujemy , w temperaturze 70 C przez około 45-50 minut ( chłodne kurczaki wrzucone do wrzątku obniżą jego temperaturę , wystarczy teraz pilnować ,żeby nie doprowadzić jej ponownie do wrzenia ) . Wyjmujemy z gara , nakłuwamy na haki i wieszamy do obeschnięcia w chłodnym miejscu . W tym czasie rozpalamy i rozgrzewamy wędzarnię – beczkę . Jak już będzie porządnie wygrzana , kwaterujemy w niej kuraki , zamykamy lub zakrywamy jutą i zadymiamy , uważając ,żeby temperatura się nie podnosiła powyżej 35-40 C . Najlepszym drewnem do kurczaka jest głóg , daje ładny kolor i świetny aromat , ale inne liściaste też są ok . Po około 4-5 godzinach , dymienia ptaki mogą wyfrunąć na nasz stół , lub do komórki na odciekanie i leżakowanie . Spokojnie powiszą około 2 dni . Świetne na ciepło z bułą lub na zimno w kanapce , czy w sałatce 😉 Smacznego