Wykonanie
Kiedy byłam dzieckiem rosół był moja zmorą. Nienawidziłam tej żółtej zupy z wielkimi tłustymi
okami. Dzisiaj nie wyobrażam sobie zimy bez rosołu.Uwielbiam wstawić wielki gar w sobotni poranek i cieszyć się rozchodzącymi się po domu aromatami przygotowywanego
wywaru. Byle katar dziecka czy
męża od razu budzi we mnie chęć gotowania im rosołu. W końcu ma on ponoć właściwości uzdrawiające. Poniższy przepis to wersja bardzo tradycyjna. Tak go robiła moja Babcia i moja Mama. Tak robię ja. Teraz zdarza mi się czasami wyjść z tej klasyki i przygotować rosół np. z dodatkiem przypraw korzennych, jednak ten poniższy smakuje najbardziej "domowo". Osobiście nie przepadam za
makaronem, dlatego też rosół
piję z kubka zamiast gorącej
herbaty. Za to moja Rodzina nie pogardzi rosołkiem z pysznymi kluseczkami :)Potrzebujesz:2 uda z
kurczaka,3
marchewki obrane i pokrojone w słupki,1
pietruszka obrana i pokrojona w słupki,kawałek obranej bulwy
selera,1/2
pora,1
cebula w łupinie opalona na ogniu,4 litry
wody,kilka ziaren
czarnego pieprzu,1 łyżka
soli,
natka pietruszkiWykonanie:Do dużego garnka wlej
wodę i włóż rozmrożone i umyte uda
kurczaka. Gotuj
mięso na niewielkim ogniu od czasu do czasu ściągając z wierzchu "szumowinę". Po jakiś 20 minutach do
wywaru mięsnego dodaj
marchew,
pietruszkę,
seler,
por i opaloną
cebulę. Wrzuć ziarna
pieprzu i dodaj
sól. Sprawdź czy znów nie należy zszumować
wywaru.Gotuj całość około 2 , 5 godziny utrzymując cały czas minimalny płomień gazu. Aby otrzymać klarowny rosół nie możemy dopuścić do jego gotowania. Rosół musi cały czas "tlić się" na maleńkim gazie.Po jakiś dwóch godzinach sprawdź czy nie należy dodać do rosołu więcej
soli.Kiedy rosół jest gotowy, możesz usunąć
pora,
selera i
pietruszkę.
Marchew proponuję zachować i dodawać ją pokrojoną na talerze z gorącym rosołem. Podawaj z ulubionym
makaronem lub kluskami lanymi, pokrojoną
marchewką i posiekaną
natką pietruszki.Niektórzy po ugotowaniu rosołu przecedzają go do nowego garnka. Ja tak jednak nie robię, ponieważ przygotowany rosół z powyższej receptury wychodzi przejrzysty i klarowny.
Smacznego!