Wykonanie
Babeczka i
ananas bardzo się polubili. Ona słodka, przysadzista - On kolorowy jak rajski ptaszek,
cukierkowo słodki, egzotyczny . . . Ładna z nich para, prawda?Nie każdy też lubi baby
drożdżowe, nie każdy umie taką upiec. Moja propozycja jest pyszną alternatywą właśnie dla takich osób.

składniki:250 g
masła lub
margaryny1 szkl.
cukru zwykłego (szklanka o poj. 250ml)2 łyżki
cukru waniliowego4
jajka2 , 5 szkl.
mąki tortowej4 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia0 , 5 szkl.
mleka300 g kolorowego
ananasa kandyzowanego150 g drobnych
rodzynków3 łyżki
rumu2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejkilka kropli
aromatu rumowego do ciast
lukier: 1 szkl.
cukru pudru + 2 łyżki
rumu + 2-3 łyżki gorącej
wody (utrzeć)do przybrania:
owoce kandyzowane lub z kompotudo formy: 1 łyżka
masła + 2-3 łyżki
bułki tartej
sposób przygotowania:
Ananasa i
rodzynki skropiłam rumem i odstawiłam na ok. 1 godzinę a
potem oprószyłam
mąką ziemniaczaną i wymieszałam. Miękkie
masło utarłam na puch z
cukrem zwykłym i
waniliowym, cały czas ucierając dodawałam po jednym
jajku. Następnie dosypałam przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia i
solą mąkę oraz
mleko. Dodałam aromat i
bakalie, wymieszałam. Dużą formę na babkę (z kominem) wysmarowałam
masłem i obsypałam
bułką tartą, przełożyłam ciasto (nie więcej niż do 3/4 wysokości formy) i wyrównałam powierzchnię. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 60 min.. Po przestudzeniu polukrowałam i ozdobiłam
owocami.