ßßß Cookit - przepis na Babka z ananasem

Babka z ananasem

nazwa

Wykonanie

Babeczka i ananas bardzo się polubili. Ona słodka, przysadzista - On kolorowy jak rajski ptaszek, cukierkowo słodki, egzotyczny . . . Ładna z nich para, prawda?
Nie każdy też lubi baby drożdżowe, nie każdy umie taką upiec. Moja propozycja jest pyszną alternatywą właśnie dla takich osób.
składniki:
250 g masła lub margaryny
1 szkl. cukru zwykłego (szklanka o poj. 250ml)
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
2 , 5 szkl. mąki tortowej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0 , 5 szkl. mleka
300 g kolorowego ananasa kandyzowanego
150 g drobnych rodzynków
3 łyżki rumu
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu rumowego do ciast
lukier: 1 szkl. cukru pudru + 2 łyżki rumu + 2-3 łyżki gorącej wody (utrzeć)
do przybrania: owoce kandyzowane lub z kompotu
do formy: 1 łyżka masła + 2-3 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania: Ananasa i rodzynki skropiłam rumem i odstawiłam na ok. 1 godzinę a potem oprószyłam mąką ziemniaczaną i wymieszałam. Miękkie masło utarłam na puch z cukrem zwykłym i waniliowym, cały czas ucierając dodawałam po jednym jajku. Następnie dosypałam przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i solą mąkę oraz mleko. Dodałam aromat i bakalie, wymieszałam. Dużą formę na babkę (z kominem) wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą, przełożyłam ciasto (nie więcej niż do 3/4 wysokości formy) i wyrównałam powierzchnię. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 60 min.. Po przestudzeniu polukrowałam i ozdobiłam owocami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/babka-z-ananasem.html