Wykonanie

Wielkanocne wypieki bynajmniej się nie skończyły. Skończyło się tylko ich pieczenie: a teraz, zająć się na słodkie wypieki, jest w czym wybierać. W akcie powszechnej wielkanocnej mobilizacji upiekłam w miejsce świątecznego mazurka zjedzonego przed świętami małe babki. I smyk, do koszyczka. Robiłam je w małych foremkach - babeczki są wysokie na 6-7 cm, taką też mają średnicę i mieszczą się na dłoni.Są bardzo, bardzo puszyste. Rzadko kiedy robię ciasta piaskowe, dlatego podpatrzyłam w przepisie wytarganym z gazety (oldschool is cool - Poradnik Domowy radzi), na czym takie ciasto polega i jak je zrobić. "Piaskowiec" jest takim puszkiem-okruszkiem wśród wypieków, bardzo lekkim i delikatnym. Wszystko dzięki dwóm rzeczom. Pierwszy myk polega na ubiciu osobno
żółtek z
cukrem i
masłem, a osobno białej na sztywną pianę, która
potem delikatnie
miesza się z resztą składników. Drugi trik to zastąpienie zwykłej
mąki - ziemniaczaną. Nie trzeba zamieniać całej ilości
mąki na ziemniaczaną, można zmieszać w proporcjach np. 3/4 ziemniaczanej do 1/4 zwykłej - ale im więcej ziemniaczanej, tym ciasto bardziej puszkowate. Dlatego moje babki są tylko z tą
mąką. Do tego na wierzchu
lukier i
rodzynki (kto nie lubi
rodzynek w cieście, może nie dodawać).

Widzicie Pacmana? ;)

A dzięki temu, że przepis zawiera tylko
mąkę ziemniaczaną zamiast zwykłej (która jest źródłem glutenu), babkę mogą jeść osoby na gluten uczulone.

Wielkanocne mini-babki do koszykaSkładniki na 8-10 babeczek:2
jajka3/4 szklanki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru (najlepszy będzie
cukier puder, ale jeśli nie macie, może być zwykły)pół kostki
masła1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g)dwie garści drobnych
rodzynek (kto należy do tej części ludzkości, która wydłubuje
rodzynki z ciasta, niech nie dodaje :) ) na wierzch:
lukier (
cukier puder +
sok z cytryny)Przygotowanie:Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. Małe babkowe foremki wysmaruj
masłem i wysyp
bułka tartą.Same
żółtka bardzo dokładnie ubij z
cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj
cukier waniliowy i przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. W rondelku roztop
masło, schłódź je i wlej cienką strużką do masy. W osobnej misce ubij
białka na sztywną pianę. Przełóż
białka do masy
żółtkowej i delikatnie, drewnianą łyżką albo
łopatką do ciasta, połącz
białka z
ciastem. Wlej masę do foremek, włóż do piekarnika i piecz przez około 20-30 minut - aż babki zezłocą się na wierzchu i przejdą patyczkowy test (wkładamy suchy, drewniany patyczek w ciasto i jeśli po wyjęciu jest suchy, babki są gotowe; jeśli nie - trzeba jeszcze piec). Najlepiej sprawdzić patyczkiem po 15 - 20 minutach.Wyjmij, ostudź. Zrób
lukier: do
cukru pudru dodawaj po trochę
soku z cytryny, aż do uzyskania lejącej, ale nie za rzadkiej konsystencji. Jeśli
lukier będzie za płynny, dodaj więcej
cukru pudru, jeśli za gęsty -
soku z cytryny. Polej lukrem babki.Moja uwaga: ciasta piaskowe najlepsze są świeże, dlatego babki są najsmaczniejsze tego samego i następnego dnia po upieczeniu.

Wzięte ze zbioru aforyzmów

Rzecz powszechnie przydatna.Podaję dla porządku, bez głębszych refleksji na temat księgi aforyzmów tej i zbiorów złotych myśli w ogóle.