ßßß Cookit - przepis na Baranek Wielkanocny

Baranek Wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Baranek Wielkanocy może być ozdobą stołu lub babką Wielkanocną. W smaku przypomina ciasteczka maślane (tak podsumowała smak baranka nasza córka). Podstawą dobrze usmażonego Baranka jest dobrej jakości forma. Baranek którego zrobiłam, piekłam w formie, gdzie baranek w piecu jest na "stelażu' do góry "dnem".
Składniki:
mąka pszenna - 280 gram
masło - 200 gram
(plus łyżka do wysmarowania blachy)
cukier - ¾ szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajka - 4 sztuki
cukier waniliowy ( 16 g ) - 1 sztuka
cukier puder opcjonalnie - 2 łyżki
bułka tarta (do obsypania blachy) - 3 łyżki
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180*C. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy maślanej ciągle mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę ciasto jest gotowe. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ważne, aby zrobić to dokładnie, wtedy bez problemu wyciągniemy baranka z blachy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 40 minut, na dolnej półce piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Gotowego baranka możemy obsypać cukrem pudrem.
* Z tej ilości ciasta wyszedł mi jeden mały baranek i 6 małych babeczek:)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/04/baranek-wielkanocny.html