Wykonanie
Baranek Wielkanocy może być ozdobą stołu lub babką Wielkanocną. W smaku przypomina
ciasteczka maślane (tak podsumowała smak
baranka nasza córka). Podstawą dobrze usmażonego
Baranka jest dobrej jakości forma. Baranek którego zrobiłam, piekłam w formie, gdzie baranek w piecu jest na "stelażu' do góry "dnem".Składniki:
mąka pszenna - 280 gram
masło - 200 gram(plus łyżka do wysmarowania blachy)
cukier - ¾ szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajka - 4 sztuki
cukier waniliowy ( 16 g ) - 1 sztuka
cukier puder opcjonalnie - 2 łyżki
bułka tarta (do obsypania blachy) - 3 łyżkiWykonanie:Nastawiamy piekarnik na 180*C.
Masło ucieramy z
cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym
jajku, ciągle ucierając.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy
maślanej ciągle mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę ciasto jest gotowe. Blachę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Ważne, aby zrobić to dokładnie, wtedy bez problemu wyciągniemy
baranka z blachy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 40 minut, na dolnej półce piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Gotowego
baranka możemy obsypać
cukrem pudrem.* Z tej ilości ciasta wyszedł mi jeden mały baranek i 6 małych babeczek:)